Hosszú kísérletezgetések után úgy gondolom, hogy ez most már egy kiforrott, finom, laktató, ráadásul nagyon is egészséges kenyér.
Nem buborékos, nem könnyű, nem laza - ehhez kellene sok élesztő, sok E-szám, ezeket nem teszünk bele. Sűrű, vaskos, laktató kenyér.
Ez a kenyér a mi kedvenc gabonáinkból készülnek, ami igazából bármi is lehet, nekem ezek most gluténmentes gabonák: hajdina, köles és quinoa. De lehetne beletenni akár cirkot, szezámot, ki mit szeretne - rengeteg gluténmentes gabona ismert.
Ezen 3 gabona CH-ja alacsony, de fehérjetartalma magas, így ez a kenyér sem fog földhöz verni a sok gyors cukorral, nem leszünk tőle lassúak, ugyanakkor a fehérjetartalom okán jót tesz a gyógyulásnak, regeneriációnak, gyerkőcöknél a növekedésnek. Gluténmentessége okán nem bántja a bélfalat, az agyat, az immunrendszert.
Ha levegősíteni szeretnénk, mehet bele 5gr szárított élesztő, ekkor kelesszük legalább 2 órát. Ha nem akarunk élesztőzni, akkor jó választás lehet a szódabikarbóna is.
No nézzük a receptet !!
100 gr quinoa + 100 gr hajdina + 100 gr köles
Mindet helyettesíthetjük más gabonával, de lehet 4-féle is, vagy 1-féle, ahogy kedvünk tartja. Mind egy kicsit más tömegű kenyér lesz a végén.
A gabonákat egy tában 24 órán keresztül áztatjuk és nagyon sok vízben átmossuk.
Leöntjük róluk még egy alapos átmosás után a vizet, semmi ne maradjon rajta. Amikor ezzel megvagyunk, 50 gr chiamagot felöntünk 120 ml hideg vízzel egy bögrében és összekeverjük, és még párszor megkeverjük. Ebből 5 perc alatt zselé lesz. Ez nagyon jól összefog mindent, ezzel lehet a konyhában az amúgy hiperallergén tojásfehérjét helyettesíteni.
Egy aprítóban vagy botmixerrel homogén péppé zúzzuk a sok-sok gabonát. Tegyük hozzájuk a zselévé vált chiát. A chia nagyon gazdag fehérjében és hasznos olajokban. Tegyünk minden smoothie-ba is!
A pépbe teszünk 1 nagy evőkanál kókuszzsírt, vagy állati zsírt - ebből akkor a ghi a leginkább ajánlható. Egyéb növényi olajat nem szabad hevíteni, tehát ebbe se kerüljön kókuszon kívül más növényi olaj. A kókuszzsír a napi omega-3-unkból is fedez majd egy kis mennyiséget, az állati zsír omega-6-ban gazdag, ami nem feltétlen rossz, csak amellé rendesen tölteni kell az omega-3-at, hogy rendben legyünk.
Amikor a pépek készen vannak, minden száraz, darabos, morzslékos, gipszszerű. Ehhez adjunk annyi evőkanál vizet (2-3), hogy egészen sűrű mézszerűen folyó legyen. Ha szeretnénk keleszteni, most menjen bele 5 gr szárított élesztő és pihenjen 2 órát. Ha nem élesztőzünk (azt a béltraktus nagyon meg fogja köszönni), akkor 1 tk szóda-bikarbóna is kissé megkönnyíti a tészta sűrűségét. Én egyiket se teszek bele.
Kicsi formába tegyük, a fotón lévő nagy volt, így alacsony lesz a kenyerünk. Ki lehet zsírozni és lisztezni, vagy jobb a sütőpapír, akkor tuti nem ragad oda.
A sütőt melegítsük elő, 170 fok, légkeverés.
70-80 perc elég lesz neki, de ha kis formába helyezzük, hogy magas legyen, akkor kellhet a 100 perc is.
Ropogós barnára sül, mennyei ízű. Ne keressük a bolti felfújt fehérkenyeret, ez nem lesz olyan - ez nem olyan lesz! Ez csupa egészség, minket szolgál és nem ellenünk dolgozik :)
Sok örömöt hozzá, jó egészséget!