Amikor nem a gyomortól fáj az a gyomor

Fiatal hölgy páciensem 15 éves gyomorfájdalommal keresett meg, ami 2 éve már komoly életminőség-romlást eredményezett. Volt már igen sok helyen vele, még viscerál kezelésen is, de mint kiderült, alaposan még senki nem kérdezte ki. Gyomorpanaszai 2 éve igen rosszra fordultak.

Kikérdeztem az operációit, hegeit, baleseteit, tetoválásait, betegségeit, gyógyszereit és étrendkiegészítőit, étkezési szokásait, diétáit, ízlését, alvásminőségét, szociális kapcsolati hálózatát, stressz-szintjét az elmúlt 3 hónapra, testmozgását, folyadékfogyasztását, eddigi gyógyszeres terápiáit, diagnózisait, személyiségbéli jegyeit.

A jó 60 perces kikérdezés során a következőket találtam: 2 éve köhécsel, enyhe sav a nyelőcsőben (gasztrós vizsgálat), magas stressz-szint (10-ből 8-asban él folyamatosan), csak fekvésben panaszoló gyomor (belső szervek fekve jeleznek, végtagiak állásban), ami egy erős sternális (szegycsonti) fájdalom, ami hátraszúr a bal lapocka és a gerinc közötti régióba (gyomor BGM-zóna, és ugyanakkor gyomor symp beidegzési terület). A tej puffasztja, a zöldséget nem szereti, a gyümölcsöt nem bírja, az aszaltat pláne nem, 1 napos ételt már nem tud megenni, magokat nem bírja (hisztamin intoleranciára utaló tünetek), általában nem szeret enni, nincsenek jó élményei, ami az evést illeti. 4 antibiotikum kúrán esett eddig át életében, egyik után se volt alapos flóra-felépítés (egy kúra után minimum fél év, hogy a normális flóra egyáltalán észhez térjen), mindezektől függetlenül egyszer próbált egy amúgy jó probiotikumot, ami semmi jó eredményt nem hozott a testi tüneteiben. Merev a gerinc háti szakasza, s végül adott volt egy régi colitis ulcerosa (fekélyes vastagbél-gyulladás) diagnózis, amire szteroidot kapott, ami gyógyszeres kezelés úgy megviselte, hogy abból 4 évig gyógyult. Nyaki extenziója (felnéz a plafonra) szűk, ezt sokminden mellett épp a nyelőcső is szűkítheti, amit lentről húzhat egy feszes gyomor. Rágódós, agyalós, kattogós típusú embernek vallotta magát (igazi gyomor-és lépgyenge jellem a kínai orvostanban). Bal váll mozgásai szűkek voltak (gyomros tünet). 15 éve nem tud aludni rendesen a fekvésbeli mellkasi fájdalmaktól. Gyerekkora óta magas vérnyomásos, amire a gyógyszert nem eszi meg. Tarkótáji fejfájása hosszú évek óta masszívan a mindennapok részét képzi.

A balesetei között szerepelt egy 15 évvel ezelőtt történt tetőre felmászás és oda beszakadás. Ennyire emlékezett: „azt mondták, hogy nagyon megzúztam a gerincem“. Mivel annyira erősen gyomros volt minden tünet… és annyira a hát középső-alsó régiója volt, amit megzúzott, és az időbeliség is összepasszolt (a baleset után nem sokkal kezdett el fájni a gyomra, csak ő ezt eddig nem kötötte össze és senki nem kötötte össze), ezért azt a hipotézist állítottam fel, hogy a gerinc azon része zúzódott meg, ami a gyomor sympaticus beidegzését adja (Th6-9 csigolyák), ami okán gyomor-tünetel.

Ki kellett teszteljem, hogy jó irányban gondolkodom-e. Ezért minden izmot/régiót/mozgást teszteltem, amit csak tud egy gyomor zavarni: Nyaki extenzió, rotációk, váll flexiók, thoracal gerinc extenzió, psoas major nyújtás, SI-mozgékonyság, elülső lánc nyújthatóság, bal bordák mozgásai a légzésben, s ezt mindkét oldalon, hogy lássam, ehhez képest a gyomor zavaró jeleit nem hordozó jobb oldal milyen. Ezekhez a tesztekhez tudtunk majd viszonyítani.

Végeztem 3 erős, lokális gyomorfogást: ezzel biztosítottam a rendszert affelől, hogy a gyomor erős impulzust kap és terápiában részesül. Ugyanakkor nem voltam globális, hogy nehogy véletlenül attól legyen jól, hogy nagy, szerteágazó jó ingereket kap. A 3 gyomorfogás a gyomor anterior oldali BGM-zónájában adott 5 fasciális inger volt, a Gy-36 pont masszáza volt és a Gy-meridiánt megtoltam a tibilalis anterior izmon. Csak a bal oldalon.

Visszateszteltünk. Állapota 20%-kal javult. Nekem ez kevés, én a 80-90%-os eredményeket szeretem ahhoz, hogy megbízzak a szimatomban. Ezért azt feltételeztem, hogy nem a gyomor a bűnös, ő csak elszenvedi a valamit, őt csak zavarja valami és tünetel, kiabál, hogy segítsenek neki: feltételeztem, hogy a gerincsérülés még mindig ott van kikezeletlenül (ez mondjuk tény is volt) és 15 perc alatt számos FDM-szerinti disztorziót kikezeltem: paravertebrális TB-k csak a Th6-9 szakaszon, intercostal TB-k csak ezen a magasságon és volt néháyn CD-je is (csonthártya-irritációk).

Visszateszteltünk és hatalmas lett a változás: jó 80%-kal jobbak lettek az eredményei! Kijelenthettem tehát, hogy a gyomornak szervi szinten nincs baja, hanem a gerinc megzúzása zavarta a szegmenst és a symp beidegzést, ami miatt a gyomor tünetelt.

Itt el is fogyott az első kezelés ideje, háziban Th gerinc gyakorlatokat, psoas nyújtást és lapocka hengerezést kapott.

Alapos Th gerinc kezelés következett a második kezelésen. Ami létezhető thorax mobilizációs fogás van a viscerál terápiákban, azt mindet kapta. Gyomor kezelést semmit nem kapott.

A harmadik kezelés elején leül elém, elmosolyodik. Megkérdezem: hogy vagy? Nagy mosoly….. jól…… Kiválóan, teljesen fájdalommentesen fekszik és alszik, sokkal kevesebbet köhög, elkezdett eszegetni, nem fáj a feje, és eszébe jutott a gyermekvállalás…. hogy akkor így most már szabad? És mondtam neki, hogy ennek most már semmi nem áll az útjába, jöhet a baba 🙂

Kikérdezés Stecco (10%) és a saját kérdező adatlapom (90%) szerint zoomon, 60 percben zajlott. 3 manuális kezelés FDM és viscerál szerint egyenként 60 percben. Házifeladatok mobilizációk, SMR és tejmegvonás volt.

Nem hívtam vissza, rendben van 🙂

Quastné Rigó Katalin

70-3895927

Oriolus-med

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

*