A köpöly méregtelenít, illetve mégse… vagy mégis?

Évtizedes hagyomány a természetes gyógymódok világában, hogy közel minden méregtelenít. Fontos hívószó… a méreg megfélelmlít, nem tudjuk mi az, de inkább úgy jó, ha nincsen bennünk. Ha az ember nem a keleti medicina világában (értsd: Ázsiában) él, hanem a nyugati medicina ellátása az elsődleges (Európa, Amerikai kontines, Ausztrália, Afrika egyes részei), akkor a nyugati medicinában a méregtelenés szót a nyugati orvostan definíciója szerint kell értelmezzük. A méregtelenítés (detoxikáció) a testbe jutott testidegen, esetlegesen ártalmas anyagok semlegesítését jelenti vegyi úton.

A testünkbe végtelenül sok anyag jut be minden időpillanatban. Jutnak belénk anyagok a légzéssel az orrnyálkahártyán, a tüdő nyálkahártyáján keresztül (oxigén, egyéb légköri gázok, korom, por, egy sor baktérium, gomba és vírus, s ha valaki vegyszeres környezetben dolgozik, annak esetleges gőzei, gázai, stb…). Ezek elképzelhető, hogy testünkbe mélyebben is bejutnának, így kiküszöbölésükre számos immunfolyamat alakult ki az emberi testben. A legnagyobb tömegű immunsejt az emésztőrendszer nyálkahártyái alatt foglalnak helyet.

Az étkezéssel és az ivással felvett anyagok a gyomorba jutnak (egyes dolgok már a szájüregben elkezdenek felszívódni és a véráramba jutnak), majd megkezdődik emésztésük. Sok baktérium, vírus, gomba már itt tönkremegy, a gyomor pH-ja ugyanis erősen savas. Ez még csak egyfajta „sterilizálás”, nem méregtelenítés. Az étel, ital bizonyos idő elteltével (ez éhség, gyomortelítettség és béltelítettség függő többek között) az előemésztett tápanyag a vékonybél szakaszába jut, itt az emésztés folytatódik és befejeződik és megindul a felszívás, ami még hosszú-hosszú szakaszokon keresztül is zajlik. A felszívódás a vékonybél és vastagbél nyálkahártyáján keresztül történik a bennük található hihetetlenül gazdag vénás fonadékba, ami aztán összeszedődik és más erekkel egyetemben a májba ömlik vegyi ellenőrzésre, mielőtt eljutna egy sejthez is.

A máj vena portaen (májkapuvéna) keresztül a tápanyag (és esetleg nem oda illő vegyületet is tartalmazó) vér a máj hepatocitáihoz ömlik, ahol óriási felületen történik a kémiai ellenőrzés és vizsgálat, a sejtek vérrel érintkező felszínén, ez a méregtelenítés. A májsejtek szinte a csodával határos módon tudják, mi való az emberi testbe és mi nem. Gyógyszert is többek között azért is szedünk esetleg naponta vagy napi többször, mert a májunk bőszen dolgozik annak eliminálásán, hisz az a vegyület bizony testidegen. Igen… van, hogy kell gyógyszert szedjünk, de attól a hatóanyag és vivőanyag testidegen, tehát detoxiálni kell a testből.

Detoxikáljuk (legalább is próbálkozik vele a máj) az összes színezéket, tartósítószert, mesterséges illatanyagot, állományjavítót, az összes E-számot, gyógyszereket, étrendkiegészítőket, energiaitalokat és úgy ahogy van az étel, ital minden egyes molekuláját. Ilyeneket a testünkbe juttatni tehát evidens, hogy a májnak ad munkát. Minél több effélét veszünk magunkhoz, annál inkább ilyenekkel kell foglalkozzon a máj és nem a többi dolgával (a máj funkcióköre rettentő széles, a kapacitása pedig adott).

A testbe jutott anyagok kémiai semlegítését tehát a máj végzi. A méregtelenítés a máj dolga. Nem másé. Ennek értelmében minden, ami a máj anyagcseréjét, vérellátás, mobilitását a befogadó terében (jobb bordaív mögött, alatt) megsegíti, befolyásolja a méregtelenítést, de nem az méregtelenít!

A köpöly méregtelenít?

Ha valakire akárhova: kezére, lábára, nyakára, hátára, felrakok egy köpölyt, az nem fog méregteleníteni. Fokozza a helyi keringést, esetleg adhéziókat (összenövéseket) szabadít fel, az ingereken keresztül propricepciót javít, ezek okán összeségeben pedig fájdalmat csillapít.

A köpöly méregtelenít, ha a máj fölé rakom?

A köpöly nem direkt, de indirekt módon megtámogathatja a máj funkcióját, így hat a méregtelenítés effektivitásra – ezt óvatosan ki merhetjük jelenteni. Ehhez tegyünk köpölyt paravertebrálisan a a Th7-10 szakaszra és a C3-5 szakaszra és kérjük vele a páciens mozgásait és adjunk sokféle ingert: a trakción felül dinamikus trakciót, vibrációt, kompressziót (a köpölyt felszívva azt rá is lehet még nyomni a bőrre). Ezzek a máj beidegzésének területére jó monőségű fasciális ingert adtunk, ami reflektórikusan lazítja a beidegzést elvégző perifériás idegek kötőszövetes környezetét, így indirekt javítja a májfunkciót.

Jobb bordaívre köpölyt tenni lényegében semmi értelme, a csontos képleteken átmobilizálni közel semmi hatékonysággal nem bír, manuális fogások vannak erre a viscerális terápiában. Ha oda etszek köpölyt, ahol a jobb bordák alól a máj kilóg, akkor a máj fölötti rétegeknek képesek vagyunk elérni a lokális keringésjavulását, ami ha oly mélyre lehat, hogy mobilizálja a vena portaet vagy az arteria hepaticát befogadó ligamentum hepatoduodenalet, javíthatjuk a máj méregtelenítő munkáját. Namost ez köpöllyel nem bírom elképzelni, hogy fog menni. Manuális fogások vannak erre, amik mély lokális kompresszióval és a mélyben ható trakciókkal direkt elérik a szalagot – lásd viscerális terápia.

Ha köpölyt teszünk a máj fölé a kilógó részekre egy vékony alkatú emberen, tehát a köpölynek nem túl sok bőr alatti zsírszöveten kell áthasson trakciós erejével, akkor akár el is lehet azt érni, hogy a máj fölötti fasciarétegek mobilizálásával a máj saját terében hatékonyabban fog mozogni. A máj borda alatt kívülről elérhető térfogata a teljes térfoga elenyésző része.

Összességében ki kell jelentsem, hogy anatómiai, fascia-élettani, köpöly-hatástani szempontból nem vagyok képes megmagyarázni, hogyan tudna ténylegesen a köpöly méregteleníteni… nyilván a köpöly bizonyosan nem, hisz a köpöly nem egyenlő hepatocita, de nagyon erősen meg kell magyarázzam, hogy „direkt” májköpölyözéssel is tudnék erre a folyamatra hatni – de kaphat egy „talán” jelzőt…

A 21. században vagyunk. A páciensnek adjuk meg azt a tiszteletet, hogy ügyelünk szavunk járására és ha rákérdez, mit csinál a köpöly, felejtsük végre el, hogy méregtelenít. A szauna se méregtelenít, az infrakabin sem, a gyógyfürdő sem, a masszázs sem méregtelenít, a tape sem, a gyógytea se.

A köpöly szövetet mobilizál, lokál anyagcserét javít, összenövéseket szabadít fel, testkontrollt javít, fájdalmat csillapít. És ezt nagyon jól csinálja! Erről pedig bővebben ITT.

Quastné Rigó Katalin

ORIOLUS-MED

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

*