Kismama FDM a saját bőrömön – 2 óra a pokol mélyében

A hóhért akasztották – avagy kismama FDM a saját bőrömön – 2 óra a pokol mélyében

Még soha nem kaptam komplett FDM-et, mert épp valami bajom lett volna. Egyszerűen – hála istennek – nem volt rá szükség. 1-1 CD, 1-1 TB ok, de sose úgy alaposan, töviről hegyire sosem, mert egyszerűen nem volt miért. Most 30 hetes kismama vagyok, cuki kerek pocival, és a flexióm, az előrehajlásom a hasam miatt hetek óta nem megy, mert egyszerűen nincs hely. Imádom a flexiót, nagyon szeretek beletornázni. 13 hete nem tudok hason aludni, ami miatt az azirányú nyúlások a belső szalagokon és függesztő rendszereken kimarad. Nyilván a terhelhetőség csökken, a stressz lassan de nő, a kompenzációs határok süllyednek és tegnap este, most még nincs egészen 20 órája, a konyhapult mellett álldigálva érzem, hogy a derekam bal oldalában valami van, és jön, és belül húz be és 10mp múlva elszállt a bal lábam, erő ki belőle, nem bírt megtartani, a derekamba, valahol az erector spinae mellett laterál balra beleállt egy nagykés, több kötötű, kard és úgy maradtam. Megdermedtem, megijedtem, gyerek a konyhapulton épp lisztezi a kenyértésztát, hogy vegyem le??? csirke a sütőben 5 perc múlva kész, dehát az innen 2 méter távolság és le kell hozzá hajolni úristen!!! Én meg itt állok belesokkolódva a fájdalomba, mint akit felnégyeltek. Hívom a Párom, hogy jöjjön fel a műhelyből, mert segítségere van szükségem, valami lett a derekammal, sehova se nem tudok moccani, végem. Azonnal jött is. Kiült az arcára a rémület, mi lelt engem. Mondtam, hogy vagy egy rohadék HTP a derekamban, amiről évek óta tudok ám….. vagy kiszakadt a sérvem, vagy akkor herniám lett, hogy attól lettem teljesen kész, nem tudom. Sehova nem sugároztam, „csak” fájt, de valahol az egekben, olyan mértékkel.

Valahogy eljutottunk a kanapéhoz, az volt kb 5 méter. A lépéstávolságom kb 10 cm, gyors teszteltem magam, gerinc flexió, latflexek ROM nulla, extensio teljes, rotációk nulla, medence minden irányban nulla. Ülni kegyetlenül fájt, lógni (lépcsőnkön szoktam lógni, amit imádok) elképzelhetetlen volt. Fájt levegőt venni, nem volt erő beszélni, nagyon megriadtam.

Kb 10 perc bódulat után, hogy mi lesz, kértem a Párom, hogy a vacsit szépen eszikéljék meg, én addig túlélek igérem, utána elő a kezelődobozt. Este 7-kor nekemálltunk. Figyeltem mit mutatok, elég kócosan mutattam, nem is tudtam megfogalmazni, hogy mély, vagy szúr, vagy diffúz, na mondom akkor egy nagy köpöly a kép tisztítására. Kegyetlenül fájt, kettővel se volt meghúzva. Hatalmas megkönnyebbedést hozott és elkezdtem tisztán mutatni. Crista CD hegyek jöttek fel, SI CD vagy 5 db, crista TB – ezeket Párom megcsinálta, ilyeneket simán megold. Közben kislányom szorgalmasan pakolta a család minden tagjára a köpölyöket, mondta, hogy majd Eni doktor néni segít!

2,5 óra FDM után eljutottunk 10-esből 7,5-esre és a ROM-ok a világon semmit, de semmit nem változtak. Nagyon elfáradtam. Kicsi lányt leraktam és elaldutam vele, szerintem hamarabb, mint ő. Az ágyba engem is be kellett rakni, ugye a mozgások erősen provokáltak, minden visszatesztem elszomorítóan és sokszorosan pozitív volt.

Elaludtam, negyed 1-kor ébredtem, jobban voltam, 1 órát mászkáltam, majd aludtam tovább. Óránként megébredtem az átfordulásokra (a 30 hetes állapot se kedvez persze az alvásminőségnek), de azt kell mondjam, jól tudtam pihenni. Reggel ott voltam a 7,5 fájdalmammal, ROM-ok ugyanolyan nullák és minden visszateszt erős pozitív. Majd egy árva köhögés és a tegnapi 10-esből 50-es lett. Kegyetlen fájdalom, én életemben ilyet nem éltem. Azt hittem, hogy a császár után a hasi seb fáj, hát francokat. Övültöttem, sírtam, döbbenetes volt. Dolgom lett volna, azt lemondtam, 1 cm-t nem tudtam menni, nem hogy be Pestre kocsival. Kizárt.

Cél: kanapé. Megvalósítás: üvöltés mellett segítséggel. Telefon Keresztanyukának, mit lehet ilyenkor bevenni: csak Rubophent – ok, hozunk. Mentő? Ügyelet? Nincs neg covid tesztem (honnan lenne), 30 hetes vagyok, mi lesz a gyerekkel???

És akkor… nagyon kedves kollegámmal és barátommal Király Bencével folyamatosan dumáltunk messengeren, mi van velem. Amikor reggelre 50-essel fájtam, azonnal felajánlotta, hogy akkor ül kocsiba (Pécsről fel Szentendre mellé hozzánk) és jön. 2 óra múlva nálunk volt. Nem nagyon kellett és lehetett engem vizsgálni, mert minden teszt pozitív volt, nem voltak mozgásaim. Nekiálltunk testbeszéld utána FDM-ezni. Crista CD-k, SI CD-k, majd felszínre került az első Lumbál HTP… aztán a 2., 3., közben L2-3-4-5-ben végig sugároztam egészen ugráló jelleggel. Döbbenetes fájdalmas volt az FDM, de egész máshogy, mint a panasz. Ott volt benne a kontroll, a bizalom, a remény, a kiút, a haladás, a koncepció, a nem véletlenszerűség. Néha visszatesztelgettünk, a fájdalmam közel 2 óra múlva 10-ből 1-re ment le, ROM-ok semmi változás!! Provokáltunk, csináltuk tovább és akkor feljött a 4. lumbál HTP….. na akkor még azt is csináljuk meg. Az összes közül a legbrutálabb ez volt. 5-6 cm mélységig kellett tolni, hogy reponálódjon. Kislányom a hasamban egyszer meg nem mozdult, a hasam meg se feszült, semmi ellenérzésem nem volt, hogy terhesség alatt most ezt ne, pedig nem hagytam volt (nem kértem volna!) ha picit is bekapcsol a villogó lámpácska a fejemben.

A 4. lumbál HTP után megint járkáltam, felszabadultam. Tempós lett a járás, és mondom nézzünk egy gerinc és medence mozgásokat. MINDEN mozgásom 100%-os lett, teljes gerinc flexió, a végén kicsit ha akarom, 1-essel még talán éreztem valamit. Nem akartam elhinni. Totál ROM-ok, panaszementesség. Döbbenet volt megélni, amit januárban már 4. éve csinálok másoknak. Leültünk kicsit megpihenni, erre egy megasztikus comb vastus lateralis TB, de mint akiből gitárhúrt húznak ki….. na de jó lesz… elő a vaxot. Toljuk meg. Azt hittem ott maradok…… 2x megvolt és azt követően ezt se tudtam provokálni. Minden mozgásom szabad, teljes, visszakaptam a lábam, úgy vagyok, mint 20 órája, mégis egy komoly örökkévalóságnak tűnt ez az egész. Akut beállt derekasok, akiknek nincs FDM segítség, velük mi lesz? Mentő, ügyelet, szuri, minden OK, de attól még az összes disztorzió ott marad….. és majd jön megint és megint.

Végtelen hálás vagyok Bencének, lényegében megmentette az életem, én nem tudom mi a fene lett volna itt most FDM nélkül.

Terapeutám volt: Király Bence, Pécs – gyógytornász, manuálterapeuta

FDM-terapeuta lista felnőtteknek és babáknak ITT

 

Quastné Rigó Katalin – Oriolus

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*