Bal oldali panasztömegek és megoldásuk

40 éves sportos, fiatalos, törékeny hölgy érkezett hozzám, mondhatom már igen kétségbe esve. Panaszai 10 évesek immár és az elmúlt 5 évben folyamatos romlást tapasztal.

Bal oldalra erősen terhel, illetve ő ezt így éli meg… deréktól lefele mindenét feszesnek érzi, de ott tapintásra semmi különbség nem érzékelhető. Minden végtagja „fagy“ elmondása szerint. Bal oldalán harántsüllyedése van és bal lába körfogatában vaskosabb (apró különbség). Teste erősen antalgiás (kímélő) tartásban, komoly vállmagasság-különbségek, jelentős medencebillenés, igen szembetűnő torzió számára egyenes, panaszmentes, stabil állásban.

Kikérdezésekor elmondta, hogy több jobb oldali operáción is túl van – 2 jobb bokatörés és jobb boka külső oldali szalag szakadása, jobb meniscus szakadás  – ezeket mindet operálták is. Jellegzetes bal oldali panaszával rengeteg helyen járt már: térdes gyógytornásznál, gerinces gyógytornásznál, vállas gyógytornásznál, manuálterápeutánál, fascia-terapeutánál – mind jó volt néhány órára, majd a panaszok azonnal újra előálltak. Orvosok is látták: angiológus, reumatológus, immunológus – minden lelete negatív. Sok vizet fogyaszt, jól alszik, nem panaszkodik stresszre, sokat mozog, étkezésére figyel, nem fogyaszt tejet, glutént, a szénhidrátokra ügyel, munkáját nagyon szereti.

Az erősen féloldalas panaszoknál igen sok apró villogó lámpa kapcsol be az agyamban és régi „neurológiai jellegű“ panaszok miatt, amik 5 éve csak romlanak, továbbá mivel pont neurológián nem volt még, kértem azonnal egy neurológiai kontrollt a komoly szisztémás háttérbetegségek kizárására. Az orvosnak részletes leírást kellett küldjek arról, én mit találtam és mi történt az első kezelésünkön, milyen eredménnyel. Nagyon örültem, hogy működött az összemunka a neurológus doktor nővel!

Vizsgálatok:

– Az FMA rendszere szerint vizsgáltam – igazából nálam mindenki ezzel indít. Akkor is ha semmije nem fáj, hanem pl. szédül, vagy épp rossz alvó, vagy bármi baja van, ezt megcsináljuk. Látnom kell, mire képes most a teste, mit tudunk provokálni, milyenek a mozgások, milyenek a stabilitások. Nála is ezzel indítottunk és a következőket találtam:

  • 1: nyaki extensio (felnézés a plafonra) 40 fokkal elmaradt a minimumtól
  • 2: nyaki flexióban (fejét előre lehajtja) megbillent az egész test
  • 3: multiszegmentális extensioban (törzsdöntés hátra) felhúzta a nyakát, mint egy gyerek, akit megijesztenek
  • 4: guggoláskor (egyenes karral fent) a guggolás azon fázisában, ahol a térdben 90 fokos a hajlítás, bal karja erősen (20cm) lesüllyedt, „valami a bal oldalon hátul lehúzta“
  • 5: jobb lábon állni stabil volt, de fájt tőle a bal csípő, nehéz volt tartani a bal oldali izomzattal a bal lábat, fárasztotta, nem szerette a bal oldal miatt a jobb lábon állást

A Global listening nevű kötőszövetes, egész testbe belehallgatózó tesztnél a „hátul-fent-bal“ testnyolcad jelzett gondot, mint pillanatnyi kulcsdiszfunkció-helyszín.

A Centrál lemez törzs tesztben, ami a belső szervek feszültségeit térképezi fel a bal mellkas jelzett hihetetlen erős feszültségeket.

Gyanúm:

Mivel az erős féloldalasság felveti a neurológiai hátteret – amire kértem is az orvos kontrollt, ezért a magam keretein belül én is kutakodni kezdtem. Minden mozgást meghatároznak a szemek. Ha egy szem nem működik jól, vagy egy mozgása nincs meg, vagy egy irányba fárasztó nézni – ez ellíthatja a test oly sok funkcióját… így szem irányba kezdtem faggatózni. Jöttek is a pozitív, alátámasztó válaszok: bal szeme sokkal gyengébb (tehát az agy nem látja úgy a bal oldalát a testnek, nem tudja mi van ott, nem tudja megfelelően stabilizálni, ezért megfeszíti, mert akkor erősebb a propriocepció (testérzékelés) és jobban tud szabályozni). Szemüveges is, a bal dioptriája erősebb. Bal szemét gyerekkorában még 1 évig takarták is! Ennek okán 1 éven keresztül totálisan nem tudott az agy arról, mi a helyzet a bal oldalon a látvány szempontjából – akkor, amikor nő a test, amikor változnak a test határai, változik a test térfogata, feszültségei, kiterjedése – és ő ebben 1 évig bal oldalra „vak“ volt. Ez komoly hátrányt tud jelenteni a bal oldal szempontjából, amit egy ideig aztán nagyon jól kompenzál a test, majd egy idő után már nem olyan jól… válaszaiból tudtam, hogy a szemmel biztosan fogunk foglalkozni.

Terápia:

– A bal-jobb oldali erős aszimmetriák perifériás kiegyenlítésére egy hatalmas nervus vagus mobilizációt és a sympaticus törzs kötőszövetes környezetének mobilizálását kapta. Azonnal visszateszteltünk. 1-es teszt: 100% javulás. 2-es teszt: 100% javulás. 3-as teszt 80% javulás. 4-es teszt 75%-kal jobb lett. 5-ös teszt: 50%-os javulás.

– Szemtréninget végeztünk, előtte persze szemmozgás-vizsgálatokat, ahol a balra nézések erősen fárasztották. Ezért balra nézés fókusszal mozgattuk át a szemgolyót mozgató összes apró izmot. Nagyon elfáradt!! Kb 5-6 percet tréningeztünk az asztalnál ülve, majd visszateszteltünk. 1., 2.. teszt már eleve panaszmentes volt most már a 3-as teszt is 100%-osan javult, a 4-es teszt (a guggolás egy rendkívül bonyolult agymunkát igénylő mozdulatsor) romlott – a szemtréning annyira elfárasztotta, hogy az állapot hanyatlott. Az 5-ös tesztben nem tudtunk annyit állni jobb lábon, hogy a bal oldalt tartani gondot jelentett volna.

Házi feladat:

– szemtréning balra nézés fókusszal, nagyon alacsony dózisban, egyszerű irányokba. Emelés csak akkor lesz, ha az első házi már nem fárasztja, vagy nem hoz további javulást.

Eredmények 10 nap múltán:

– „Köszönöm szépen mégegyszer, el sem tudom mondani, mennyire hálás vagyok! Már most sokkal jobb, mint az elmúlt sok évben, és remélem ez a faradtság és maradék diszkomfort is elmúlik majd. (…) Olyan hihetetlen, de tényleg követik az izmaim amit az agyam mond nekik. (…) a mindennapjaim…már most sokkal jobb reggel felkelni!!“

Orvosi kontroll a kezelés megkezdése után 2 héttel: minden negatív, mindent csináljunk úgy, ahogy eddig csináltuk. Ennek nagyon örültem 🙂

Összefoglalás:

A szemmozgások alapjaiban határozzák meg a test többi mozgását. A szem bármely mozgásának diszfunkciója, kiesés, a fókusz hiánya, a perifériás látás romlása döbbenetes testi reakciókat képes okozni, amik azért valósulnak meg, mert az agy így látja jónak a test működtetni. Így van leginkább biztonságban a test, így tudja a funkciókat a legjobban elvégezni – de ebbe előbb-utóbb beleroppanhat a szövet. Egy mozgásterápiás kezelőben a szemek vizsgálata (a sok neurós ötlet mellett) előbb-utóbb be kell követekezzen.

 

Quastné Rigó Katalin – Oriolus-Med

70-3895927

 

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*