Nagy remény egy Crohnosnak!

Hatalmas léptékekben haladtunk fiatal Crohn-beteg páciensemmel, miután nekikezdtünk a hasüregi manuális kezelésnek. Crohn-diagnózisa közel olyan idős, mint ő maga. A 34 éves fiatalember élete lényegében arról szól, hova tud menni, mikor, milyen állapotban… rosszullétek, hasmenések, vérzések, tályogok, operációk, sztómazsákok… terapeuták és terápiák egész hosszú sora áll mögötte, aztán július végén útjaink összetalálkoztak.

Barnabás egy nyári köpöly-kurzusomon volt résztvevő és a hegkezelések bemutatásához kértem egy résztvevőt modellnek. Azonnal jelentkezett. Olyan döbbenetes hasi hegekkel rendelkezett, hogy a kurzus nagyszüntében megkértem, jöjjön hozzám, mert úgy gondoltam, minket az Isten is egymásnak teremtett. Nap végén időpontot egyeztettünk, s végül három alkalommal jött hozzám.

Szétszakadt hosszanti hasi hegek, bal oldali sztómazsák behúzott, tölcsérszerű hege, jobb oldali sztóma szétszakadt hege, sok-sok béleltávolítás operációs nyoma, ötszöri tályogosodás a hasüregben… Az új panasz a napi rendszerességgel, dél körül meginduló és kora estig tartó kemény hasi görcs, ami ritmusszerűen minden nap lezajlik és órát lehetne hozzá igazítani. Barnabás rendszeresen mozog, jógázik – amennyire csak fájdalmai és hegei engedik, és súlyt emel, de ebben a hasfali állapot és a derékfájás jelentősen zavarja, gátolja. Találkozásunkkor napi 5x hasmenés volt a jellemző.

Első alkalommal nagyon alapos, 40 perces anamnézis-felvétellel kezdtem. Ezt az FMA szerinti (mi az az FMA?) mozgásszervi állapotfelmérés követte. A jógának és a végtelen pozitív hozzállásnak köszönhetően alig volt mozgásszervi panasza. Amit tapasztaltam, azok a következők voltak:

 • a nyaki gerinc extensióban (felnézünk a plafonra) C4-5 magasságában kellemetlen
 • nagy törzscsavarásban balra, a bordaív alatt görcsbe állt az izomzat
 • törzscsavarásban jobbra lényegesen szűkebb volt a mozdulat, de fájdalommentes
 • törzsdöntésben jobbra lényegesen szűkebb volt, mint balra
 • guggolásában a térd flexiója (hajlítottsága foka) 85 fok és lassú a kivitelezés

Terápia:

Hegkezelés manuálisan és köpöllyel, viscerális manipuláció: diaphragmák kezelése, aorta mobilizáció, máj és gyomor kezelés, vastagbél eltávolítása a vékonybéltől és hasfaltól, csípő belső oldalától, vékonybél eltávolítása a vastagbéltől, hasfaltól, alhastól, húlyhólyag mobilizáció, hasüregi csípőt mozgató izmok kezelése.

Eredmények:

 • első alkalom után azonnal visszateszteltem: nyaki gerinc extensióban panaszmentessé vált, nagy törzscsavarásban nem tudtunk bordaív alatti görcsöt provokálni, a jobbra törzscsavarás jelentősen nőtt terjedelmében, a törzsdöntés mélysége akkorára nőtt, mint a másik oldali irány, a guggolás lényegesen mélyebb és gyorsabb lett
 • első alkalom után 3 héten keresztül napi 11-12-re nőtt a hasmenések száma. A viscerális mobilizálás hatására évek óta pangó folyadékok, borzalmas kémiájú vízterek, anyagcsere-végtermékekben gazdag fáradt nyirok került egy lökésre újra a keringésbe és adott komoly feladatot a májnak, immunsejetnek. Ezen folyadékok heteken keresztül zavarták a test működését
 • első alkalomtól fogva a napi rendszerességű kemény görcs megszűnt. Egyszer „akart volna kialakulni“, de végül nem lett a több órás küzdelemből semmi
 • a második kezelés után teljesen megszűnt a hasmenés – teljesen
 • a második kezelés óta a súlyemelés nem okoz hasi panaszokat és a terhelhetőség rohamosan nőtt, néhány edzés után a régi versenyterhelésnek már 90%-ánál tartott Barnabás
 • a súlyememlés semmilyen derékpanaszt nem tud okozni
 • Friss MRI: „Crohn-betegségre utaló jeleket nem találok“

Harmadik kezelésünk összesen fél órás volt, ugyanis manuálisan nem volt rajta mit csinálni, ami a hegeket, összenövéseket illette. Új időpontot nem kapott.

Quastné Rigó Katalin

Oriolus-Med

70-3895927

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*