Térdfájdalomra vese manuális kezelés

Kiváló kollegám, aki oly gyönyörűen kombinálja a technikákat és vált terápiás koncepciók között, látványos kezeléséről számolt be nekem a napokban.

„Egy 43 éves nagyon nyugodt, kimért, teljes lelki egyensúlyban lévő, küzdősportoló férfi keresett meg térdfájdalommal és vizesedéssel. Kicsit izgultam, mert egy mester szintű vizsgára készül, és ha valami elkerüli a figyelmemet, akkor az egész vizsga és a felkészülési idő elúszik. Mivel küzdősportol, ezért arra gondoltam, hogy hatalmas fizikai erőkkel kell majd dolgoznom, de nem így lett.

Anamnézis

Igazából mindent mondott magától, ahogy belépett a kezelőbe.

  • Amióta az eszét tudja, azóta sportol, Crossfit és Kempo.
  • Van, hogy naponta többször is edz és edzéseket tart.
  • Folyamatosan figyeli a testét, mikor, mire, hogyan reagál.
  • Tisztában van a vitaminokkal, étkezéssel.
  • Nyújtás/lazítás közben jelentkezett a fájdalom, nyugalmi helyzetben.

Tesztelés

FMA (Funkcionális Mozgás Analízis) tesztekkel kezdtünk. Nagyon régen láttam ilyen hibátlanul elvégzet 10 pontos tesztet és nem fájt neki sehol. Nagyobb terhelés kellett, hogy előjöjjön a fájdalom, ez sikerült is egy terhelt mély guggolással (aktív flexió).
Meg is érkeztünk! Szúró fájdalom a térd belső részén.  Passzívan átmozgattam, hogy megnézzük tényleg szöveti-e a probléma, vagy csak valami rosszul dolgozik a központi idegrendszerben, de így is jelzett, tehát minden bizonnyal a szövettel lesz a probléma.

A kezelés

FDM (Fascia Disztorziós Modell) szerint fogtam neki. Idővel el is tompult a fájdalom, de a tesztelésnél újra jelzett, viszont most már egy húzó érzés is megjelent. Tovább dolgoztam köpöllyel, ami után könnyebb lett neki, de ugyanúgy fájt…

 Melyik technikával tovább?

A mozgatószervrendszeri kezeléssel jelentős állapotjavulást értem el, de nem lett tökéletesen panaszmentes, ezért tovább gondolkodtam belszervi területen. Mivel küzdősportról van szó, megkérdeztem, hogy találták-e már el a veséjét? Szinte percre pontosan meg tudta mondani, hogy mikor ütötték meg.

A vese 3 szinten képes fájdalommal jelezni, ha ptosisról (süllyedés) van szó. Flexióban a térd medial részén a 3. szintű vesesüllyedés provokál, hiszen az ütés hatására megnyúlt a szalagrendszere; továbbá a m. psoas majoron csúszkál a vese minden lélegzetvételnél, tehát ha a vese nincs jó állapotban, az zavarja a psoast, ami fascialáncán keresztül megint csak a térd belső oldalát provokálja fájdalommal. Viscerálisan (szervi manipuláció) kezeltem, átmozgattam a veséjét és oldottam a Psoas teljes környékét.

Eredmény

Visszatesztelésnél nem jelzett a fájdalom és lement a vizesedés a térdéről a kezelés végére úgy, hogy nyirokterápiát nem alkalmaztam se lokálisan, se sehol. Házi feladatnak csak 1 kiegészítő nyújtást kapott a többi napi rutinja mellé. Végül lazító technikájú Kinesiotapet kapott a psoas majorra.“

 

Szin Roland, mozgásterapeuta

FDM, FMA, Visceralis manipuláció, Köpöly, Kinesiotape, Strain-Counterstrain

 

30/3409211

Oriolus-Med

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*