Mi az FDM? Terápia, ami végigsöpör a világon.

Mi az FDM?

 

Ez az írás régóta fogalmazódik bennem. Egyre több helyről hallani az FDM-ről, egyre több szakember végzi, egyre nagyobb rá az igény, hiszen sikeres – ha jól végzik.

Elő-előfordul, hogy egy páciens anamnézisében már ott a sikertelen FDM, azt ő már „nem kér”, vagy terapeutája úgy keres neki következő szakembert, hogy az FDM már megvolt…

 

Azért, hogy tudja páciens és terapeuta, mi az az FDM, mire jó és mire nem, születik meg ez a cikk, egyfajta „rendrakás a fejekben” a célom.

 

Miért én írom meg ezt a cikket? 9 éve foglalkozok páciensek kezelésével, melyben a mozgásszervi és a belszervi kezelések az első pillanattól fogva egyszerre voltak jelen. Európa legdinamikusabban bővülő mozgásszervi iskolájának vagyok a vezetője, FDM oktatásból nálunk zajlik a legtöbb egész Európában és ezeket jómagam tolmácsolom, ami azt jelenti, hogy több, mint 50 FDM képzésen vettem már részt tolmácsként és gyakorlati asszisztensként – 8 oszteopata docens tapasztalatait és terápiás metódusait látom folyamatosan, 2020 januártól Magyarországon én leszek az első hivatalosan és jogtisztán működő magyar FDM-oktató (komoly vizsgarendszernek kell megfelelni!) és folyamatosan kezelek FDM-mel. Úgy vélem, ennyi FDM-es háttérrel bátorkodhatom az FDM-ról most már véleményt alkotni.

 

FDM – fascia disztorziós modell

F – fascia – a kötőszöveten dolgozik a terapeuta. A kötőszövetre ható fogásokkal, elsősorban az erre való befolyással érek el más szövettípusokon is hatást, legyen az ideg, belszerv, csont, ín, tok, lényegében bármi, hiszen minden szövetnek kötőszövetes a tokja, burka.

D – disztorzió – elváltozás, elcsavarodás, húzódás, felhasadás, meszesedés, összeragadás… a kötőszövet lehetséges összes elváltozása kezelhető ezzel a gondolkodásmóddal.

M – modell – gondolkodási modell, látásmód, ami az FDM-terapeuta jellegzetessége. Nem az épp aktuális szakmájától, friss, nagy élményt nyújtó legutolsó tanfolyamától függ, mivel kezel valakit, hanem azzal, ami a páciensnek kell. Honnan tudja ezt a terapeuta? A páciens fájdalomkommunikációja elmondja.

 

Fájdalomkommunikáció

 

Minden ember, az egész Földön, fájdalmait teljesen azonosan kommunikálja. Ez hatféle lehet:

  • vonal mentén ég, húz, mintha késsel vágnák – ilyenkor az ember 1 vagy több ujjával a fájó vonalon végigsimít – Triggerband
  • pontban szúr – fogja egy ujját és rámutat a szúró pontra – Continuum disztorzió
  • diffúz terület mélyén tompán nyom belül – fogja több ujját és nyomkodja, gyúrkálja ezt a területet – Herniálódott triggerpont
  • ízületben belül fáj, feszít – egész tenyérrel fogja az ízületet és közben mozgatja, forgatja azt – Falt disztorzió
  • zsibbad, bizsereg, érzékkieséses, villámszerűen belecsap a fájdalom – egész tenyérrel simogatja nagy felszínen – Cilinder disztorzió
  • nem fáj, csak nem mozog – ráteszi a tenyerét és meg se mozdítja – Tektonikus fixáció

A 6 kommunikációra 6 terápiás család választandó. Mást is lehet csinálni, lehet, hogy ideig-óráig jó is lesz, de a panasz nem szűnik meg végérvényesen, a páciens állandóan visszajár.

Az FDM tehát segít meglátni, megérteni, majd döntést hozni, hogyan nyúljak az illetőhöz.

Konklúzió: a mozgásterapeuta járjon annyi képzésre, amennyire csak lehet, hogy előbb-utóbb mind a 6 disztorzióra legyen eszköze, azt kikezelni. A páciens annyira beteg vagy egészséges, amennyire képzett az ő terapeutája.

 

Okkezelő az FDM?

 

Dr. Robert Schleip mondta idén áprilisban egy képzésen, amin részt vettem nála: „Isten óvjon meg attól a terapeutától, aki azt állítja, hogy ő okkezelő. Egy lineáris rendszerben van ok és okozat összefüggés. Egy dinamikusan komplex rendszerben, mint amilyen az emberi test, maximum közelíthetünk az okhoz, de azt soha fel nem fedhetjük” – nagyon örültem ennek a mondatnak. Sok terapeuta vakbuzgó, őmaga által végzett terápiától függő szemét kell ezzel nyitogatni. Sok nárcisztikus, önelégült, magát tukmáló kókler működik az országban.

Az én számomra megtiszteltetés, ha valaki hozzám jön kezelésre, nem ő tesz nekem szívességet! A terapeuta legyen mélységes alázattal a fájdalommal élővel szemben. Az idejéből kérünk! Ha sikertelen vagyok, raboltam az idejét!!

AZ FDM tehát nem (sem) okkezelő. Ugyanakkor, ha jól csinálják, a kötőszövetes fájdalommal élő ember egyetlen lehetősége ma, ami a hatóanyagmentes fájdalomcsillapítást, fájdalomszüntetést illeti. A fájdalmak 95%-a kötőszövetes. Ennek értelmében az FDM igen hatalmas eredményességgel dolgozik – ha jól csinálják (ezt nem győzöm hangsúlyozni).

 

Mikor okkezelőbb? Mikor kevésbé?

 

Okkezelőbb jellegű az FDM az akut történésekben: elaludtam a nyakam, beállt a derekam, kiment a bokám, megreccsent a térdem, megerőltettem a könyököm, becsípődött a levegő, stb…

Kevésbé okkezelő, de legalább tüneti, a krónikus állapotokban: császáros születés óta egyre duzzad a lába. A duzzanatot leviszem FDM-mel, de ha nem kezelek heget, az vissza fog töltődni. Egy 30 éve tartó colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) miatti banyapúp – ki fogom tudni egyenesíteni egy FDM kezeléssel, de amíg a hasi összenövéseit meg nem szüntetem, ő újra és újra rágörbül a kisebb húzást kívánó hasüregre.

 

Az FDM szemlélet! Tudom, mi a páciens gondja! Legalább tudom, milyen más terápiával kezeljem, ha FDM-mel nem lehet (minden terápiának vannak kontraindikációi, határai), akkor milyen más irányba küldjem tovább, vagy milyen terápiával legyek egyre inkább okközeli.

 

Az FDM jelen pillanatban olyannyira elismert már tőlünk nyugatra, hogy a magyaron kívül az összes olimpiai válogatottat az oszteopatája vagy gyógytornásza FDM-mel kezel.

 

Kinek való az FDM?

Terapeuta – Aki nem kenegetni akarja a tüneteket, hanem végre hatékonyan hozzáfogni a munkának.

Páciens – Aki inkább kibír még fél óra fájdalmat, hogy utána végre ne fájjon.

 

Hol tanuljak FDM-et?

Ellenőrzött intézménynél – ez az Oriolus-Med Kft jelen pillanatban Magyarországon.

 

Miért várjak annyit az Oriolus-Medhez bejutni? 8 hónapos a várólistájuk.

Nem véletlen… inkább várok 8 hónapot, mint kiadni ugyanannyit a kérdéses minőségért.

 

 

Mindenkit várok, várunk!

Quastné Rigó Katalin

Oriolus-Med Team

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*