Fájdalmas sex? Nem! Császáros heg!

on

23 éves ifjú anyuka jött hozzám a ma délutáni rendelési időben. Lassú léptekkel, kissé meggörnyedve, mintha kímélné magát a lépésektől, úgy jött be. Az adatfelvétel, általános kikérdezések után hamar elérkezett a „Miben segíthetek“ kérdésem. Azonnal a tárgyra tért: fáj a császáros hege és már ebben-abban gátolja is. Azonnal az FMA szerinti vizsgálatra tértünk. Az FMA rendszerét mozgásszervekre találták ki, viszont minden mozgásszerv 1-1 (vagy több) belszervvel kapcsolódik, minden kezelési napomon tesztelem az FMA-t a viscerál (belszervi) vizsgálatok terén és jól szerepel. Végig csináltuk az összes ízületet átvizsgáló tesztrendszert, a következő mozgások okoztak panaszt páciensemnek:

– fejét hátrahajtani nem tudta, az arc vízszintes tartásától a plafonra nézve 10 fokkal elmaradt a mozdulat és alhasban erősen húzott

– mikor karjait tarkóján összekulcsolta és könyökét hátrahúzta, ismét húzott az alhas

– mindkét oldalra a törzshajlítás erős fájdalmakat provokált a két lágyékban

– mindkét oldalra a teljes törzscsavarás szűk, lassú és erősen fájdalmas volt

Minden panasza alhasi volt.

Hétköznapi panaszai:

  • megrövidült menses ciklus idő (30 napról 21-re)
  • erős, vérbő menses
  • nagyon fájó sexuális együttlét
  • életminőséget rontó fájdalmas mozgásbeszűkülések

A hege az un. hipertróf típust képviselte. A heg ilyen módon történő alakulása egy hegképződési zavar, a heg nem süllyed le egy éven belül a bőr felszínébe, nem fehéredik ki, nem vékonyodik el, a heg nem nő túl a vágás határain, lilás-vörös: vérbő marad nagyon sokáig, gyakorlatilag megreked az első hetet képviselő gyulladásos gyógyulási fázisban. Az esztétikai változásra: fehéredés, vékonyodás, akár 36 hónapot is várni kell. A hipertróf heget a szakma általában keveri a keloiddal, ami azonban a vágási határokon túlnő, tumorszerűen burjánzik és soha nem tér vissza  bőrfelszínbe, fénylik, ödémás, nem vérbő.

Kezelés: a heg annyira fájt, hogy nem lehetett hozzányúlni. Ilyenkor a szakma tiltja a hegkezelést direkt módon (nyújtás), hanem azt indirekt (torlaszolás) kell fájdalommentessé tenni. Ez se volt lehetséges. Ilyenkor még egy lépéssel kell hátrálnunk: a hasi bőrt és hasfalat kell mobilizálni. Jó 5 percen keresztül történt ezen módja a kezelésnek. Utána már peritoneum, majd vastagbél, vékonybél, csípőlapát mobilizálás is történhetett. Komoly, recsegő-ropogó, szúrós, göbös, anatómiailag nem oda való képletek voltak a hasban tapintható, amik a legkisebb mozdításra is érzékenyek voltak.

A kezelés kb 35 percig tartott, eleinte nagyon fájt, alig lehetett kivitelezni őket, a végén egész kemény fogásokat lehetett már alkalmazni.

Visszateszt: tökéletesen fájdalommentes oldalra hajlítások, hátradöntés, törzscsavarás, egyénileg is provokálhatatlan fájdalom, kiegyenedett tartás, nagy megkönnyebbbülés, nagy öröm.

Házi feladat: alhasi mobilizálás önállóan otthon, legközelebbi találkozó panasz esetén illetve a következő terhesség előtt mindenképpen egy 2 órás kezelésre.

 

Quastné Rigó Katalin, 70-3895927

Szigetmonostor

Oriolus-Med

 

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

*