Váll? Lapocka? Hasfájás? Nem, a colitis hegei

Számomra is igen döbbenetes kezelésen vagyok túl a mai délutáni rendelésen.

Vékony, magas, mosolygós, ifjú, 3 gyermekes anyuka érkezett hozzám. 7 éve colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) diagnózissal rendelkezik, ezzel is hívott fel, így majdnem hamar vége is lett kapcsolatunknak, hisz azonnal megmondtam, én az alapbetegséggel nem tudok mit kezdeni. De ő nem is ezt akarta. Fáj a hasa, kemény, húz, feszül, szúr, és minden tükrözésnél azt mondják az orvosok, hogy a belek erősen hozzá vannak nőve a hashártyához, az pedig a hasfalhoz. A 3 szülés a belső hegesedések és adhéziók (összenövések, összeragadások) számát növelte. Amikor ezt elmesélte, azonnal elvállaltam!

Vizsgálat:

FMA szerint vizsgálok első körben minden viscerális (belszervi) panaszt/panaszgyanút. Ugyanis nagyon sok embernek a belső szervi gondok, összenövések, hegek semmi kézzel fogható panaszt nem okoznak, ugyanis senkinek nem jut eszébe, hogy a 15 éves császár hegétől fáj pl. a nyaka…  A belszervek a törzsben vannak, azon a végtagok rögzülnek, így azok szoros együttműködésben mozognak, változtatják helyzetüket a test mozgásai megvalósításakor. Amennyiben a belszerv hegesedett, egy vagy több szerv egymáshoz hozzánőtt, azok egymást, majd a hozzájuk közel (vagy távol!) eső mozgásszervet fogják zavarni. Így tudja egy alkohollal vagy gyógyszerekkel erősen terhelt máj beszűkíteni a jobb vállat, vagy egy savas gyomor szűkíteni a bal vállat, egy süllyedt hólyag irritálni az achillest, vagy a prostata elváltozás mindkét csuklóban egyszerre carpaltunnel szindróma jellegű tüneteket okozni.

Tehát: FMA-val kezdtem a vizsgálatot. (Mi az az FMA?). Mikor páciensem fejét balra fordította, a lapockája közepén egy függőleges vonal mentén égetően húzott a fájdalom. Mikor ezt jobbra végezte el, a lapockaemelője húzott és égett. Mikor a plafonra kellett nézni, a feje nem tudta a szükséges hátrabillenést megvalósítani, 10 fokkal elmaradt attól. Bal karját egyenesen felemelte ugyan, de ehhez a könyököt hajlítani kellett és a test mellé kiment emelésben a kar 10 fokkal. Mikor bal karját oldalra kellett emelni, az 20 fokkal elmaradt a függőlegestől és a bal bordaív alatt zsiborgott. Mindkét kezét a nyakon hátul összekulcsolva és könyökét hátrafeszítve a bal alhasban erős szúrás jelentkezett. Jobb karját befele forgatva a bal lapocka alatt húzott. Előrehajlásban fájt a térde. Jobbra törzsdöntése szűk volt és a bal alhas húzott erősen és fájt a bal lapocka alatt.

Gyakorlatilag az összes létező teszt jelzett, fájdalommal és esetleg szűk mozgásterekkel, antalgiás (fájdalom miatt kialakult, kímélő) mozdulatokkal.

Alhasi kezelés:

Iliacus, psoas izmok lazítása, rectus abdominis alapos oldása, hasi fascia minden létező irányban történt nyújtása és torlaszolása, köldök mobilizáció, pleura és lumbal fascia nyújtás, vastagbél és vékonybél viscerál kezelés, méh, petevezető, húgyhólyag kezelés, csípő globál belső adhézió oldás, medencefenék és rekesz – mint diaphragmák manuális kezelése, hasi aorta mobilizáció, platysma nyújtás és vállak soksíkú trakciója, impulzusadás nélkül, a teljes sympaticus és parasympaticus idegrendszer harmonizáció a csigolyatestek bizonyos megmozgatásával. A kezeim alatt olyan fájdalmakat találtunk, amire páciensem sokszor igen komolyan összerándult. 35 perc kezelést kapott.

(képzések: viscerál terápia, afad, heg – IDE kattintva mind elérhető)

Visszateszt:

Nulla fájdalom, provokálhatatlan panaszok, felszabadult érzés, „kicseréltek, megfiatalodtam“ – érzés, teljes mozgásterjedelmek, nulla antalgiás tartás.

Kapott házi feladatot, s mivel intenzíven mozog, vissza nem is rendeltem.

 

Hegek és adhéziók kezelése, belszervi terápia:

Quastné Rigó Katalin – Oriolus-Med

2015, Szigetmonostor, Mártírok u. 5 (Orvosi rendelő)

70-3895927

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*