Korai menopauza? Nem, belső összenövések!

Páciensem 36 éves fiatal, sportos, boldog házasságban élő 2 gyermekes anyuka (1 természetes szülés, 1 császár). 2019 februárjában találkoztunk a panasza okán, miszerint 4 hónapja az orvosok a női hormon laborja alapján korai menopauzát állapítottak meg nála. Két választást kínáltak fel neki: fogamzásgátló, hogy menstruáljon, vagy fogadja el, hogy ez van. Nem fogadta el.

Szakemberrel visszapótolták a vitaminokat, ásványokat és gyógynövényes készítményeket kezdett szedni. Ezeket tehát már hónapok óta napi szinten eszi. Azt lehet mondani, hogy a körülményei (egészség, mozgás, étkezés, házasság, családi háttér, munka szeretete, financiális helyzet) kiválóak, ezeken sok állítgatnivaló nem volt.

A cél: a menstruáció „visszahozása“ és 3 hónap múlva labor kontroll alapján kijelenteni, hogy nincs menopauzás állapotba.

Vizsgálat: FMA szerinti 10 lépéses teszt (mi az az FMA?), ami az egész törzset is teszteli, így ha a viscerában (belszervek) valami zavar van, azt itt már nagy eséllyel látni fogjuk. Ami itt megmutatkozott: amikor az egész törzset hátradöntöttük (multiszegmentális extensio), akkor az alhasban erős húzás, feszülés jelentkezett. És mindkét törzscsavarás (multiszegmentális rotáció balra és jobbra) elmaradt 10-15 fokkal attól, amilyennek lenniük kellene – ebből arra következtettem, hogy a szülések után erős adhéziók (összenövések) maradhattak fenn, ami fogták a méhet és petefészket és azokban funkcionális zavarokat okoztak, ami hamis jelzést adott az agynak, ami így hamis hormonális választ adott rá, amit látott a labor.

Kezelés:

  • szinte minden kezelésem a diaphragmák nyitásával kezdem. 8 osteopátiás diaphragmánk van, ezek haránt irányú kötőszöveti lemezek vagy legalább is izomhasak vízszintes találkozói, ahol erek-idegek-nyirokerek kell tudjanak átjárni. Ha nem tudják ezt megvalósítani, a legkülönbözőbb idegi, értani, nyirok panaszkoat produkálja majd a páciens. Érdekes volt, hogy a császár heg alatti diaphragmák érzékenyek voltak, mind lágyékba húzott, sugárzott fel a legkisebb érintésre, a császár heg fölöttiek puhák voltak, mobilizálásuk jólesett, panaszt nem okozott.
  • ezt követte a vékonybél, vastagbél, méh, petevezető, az iliacus izom mobilizálása, viscerális technikákkal (mi az a viscerális technika?)
  • végül alapos hegmobilizálást végeztem, direkt technikákkal, mivel már nem fájt. A heg összes lenövési irányát, mélyen be a csípőbe, is felkutattam és azt már hason fekve lazítottam fel.

Fontos tudni, hogy a kezelés során folyamatosan beszélgetünk az érzékelésekről (húz, szúr, elsugárzik), ezek számomra nagyon fontosak, csak így tudom, hogyan haladjak tovább, és nagyon sűrűn, kb percenként történik egy visszatesztelés, hogy tudjam, amit csinálok, az eredményt is hozott. 2 órát dolgoztunk első alkalommal.

Visszatesztelés: az alhasi feszülés az extenzióban megszűnt és felment a köldökre. Tehát az alhasi már nem zavar, most a következő legzavaróbb a köldök körüli, ezt kezdte páciensem érzékelni.

Házi feladat: napi 5 perc alhas és heg mobilizáció

Eredmény 12 órán belül: erős vérzés, néhány órára. Majd rá egy napra, újra erős vérzés néhány órára. Minden bizonnyal ez annak az eredménye lehetett, hogy az összenövések elengedték az alhasat, méhet, környezetét. 1 hét múlva pedig lezajlott egy teljesen normális menstruáció.

Következő találkozó: 6 hét múlva, majd arra 8 hétre, utána labor

 

 

 

Quastné Rigó Katalin – molekuláris biológus, mozgásterapeuta

70-3895927

Rendelő: 2015 Szigetmonostor, Orvosi Rendelők, kedd és csütörtök

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*