2,5 éves „befagyott“ váll nyílt ki 1 kezelésre

Egy nagyon látványos, gyors haladást mutató kezelést szeretnék megosztani. Fiatal hölgy 2,5 éve folyton sérülő, állandóan erősen terhelt válla jutott el oda, hogy már nem tudott dolgozni, így már anyagi kiesés okozott a váll. Eddig tűrt neki. Ekkor találkoztunk.

Az első videónk:

A váll vizsgálata FDM-szemmel történt. Minden mozggásszervi fájdalom mutatása genetikailag kódolt és minden ember a világon ugyanúgy mutatja ilyen-olyan disztorzióját/diszfunkcióját. Ezek 6-félék lehetnek, így ezekre 6 nagy terápiás család épül, szerte az egész létező manuálterápiából. Az FDM tehát szemlélet, ami a testbeszéd alapján elárulja, épp most melyik terápia fog kelleni az illetőnek. Így az célzottan és nem véletlenszerűen kerül bevetésre, így már eredmény is elvárható tőle.

Első vizsgálat:
A felkaron és a vállízület környékén rengeteg TB-t (triggerband, vonalszerű fájdalom, mely lehet csak egy érzet, szöveti sérülés nélkül és lehet valódi, kötőszövetes kisebb-nagyobb felhasadás is. Továbbá lehet már adhéziókkal teli, tehát krónikus, és nem krónikus, viszont meszes. Hogy melyik, az mindig másnap, a reakcióból derül ki). A váll frissen volt sérülve, felfele kirántotta, a tesztelés során kiderült, hogy a tokon elöl kifele falt disztrozió (trakciós trauma és rotációs elem okozta tok disztorzió), hátul befele falt disztorzió (kompressziós trauma és rotációs elem okozta tok disztorzió) volt található, és cilindert mutatott a felkaron (zsibbadós, zsiborgós). Volt olyan hosszú TB, ami kézig leért.

A kezelés nagyon fájdalmas volt, ezt előre megbeszéltük és mivel bármikor leállíthatott volna, tehát semmit nem erőltettem, egyszer sem állított le. A TB-k fájtak, majd a faltolast imádta, a kezelés végén teljes lett a vállízületi mozgásterjedelem, épp csak egy pici TB maradt a végére.

Fontos és érdekes tudni, hogy a fájdalom olyan, mint a hagyma: réteges. Megsérülünk, valahogy meggyógyulunk, haladunk tovább. Ebből lett egy kis hiba, disztorzió a fasciában, de egészségesek vagyunk, kivlóan kompenzálunk, nem is érezzük. Kimegy a bokánk. Fél év múlva nagyot esünk és érintett benne a térd, csípő. Aztán terhesek leszünk és cipekszünk 9 hónapot, a szülési szöveti traumákról nem is beszélve. Aztán még szülünk kettőt. Túl leszünk betegségeken, gyulladásokon, fekszünk… sokat… ülünk még többet. Rengeteg hiba, zavar: fájdalomréteg rakódik le bennünk, és mi csak kompenzálunk. Aztán egyszer csak azt mondja a test: „Most már nem megy tovább, segíts. És mutatja a fájdalmat, hol kéri az első segítséget“. A fájdalomból mindig csak egyet, a legfájóbbat, legzavaróbbat fogjuk érzékelni. Amint azt kikezeltük és már nem zavar, az egy számmal kisebb panaszt érzékelem. Megcsinálom, eltakarítom. Megint az eggyel kisebb gondot érzékelem. És így, amíg el nem fogy, ha van ennyi türelmünk.

Első kezelés után:

Második kezelés után:

A ROM totál maradt egész héten, minden házi feladatot szorgalmasan csinált és felszínre jött még jó sok aprócska TB. Annyi, hogy adtam neki egy tollat és rajzoltattam, mert lehetetlenség volt megjegyezni őket. 15-20 TB-t szüntettünk meg. Egy érdekes jelenség volt, amikor egy meszes TB végre megadta magát és elfolyt a kezem alatt a 6-7. húzásra. Ilyenkor az történik valószínűleg, hogy a toló kezelés hatására annyira sikerült már összetörni a meszet, hogy az már nem tapintható, a szövet pedig megmozdul, újra csúszik. Ezt mindketten egyszerre érzékeltük. A kemény, rögös gitráhúr megszűnt, a szövet felpuhult.
A hagyma tovább rétegződött: „felmentek“ a TB-k a mellkasra és nyakra. Azoknak épp nekikezdtünk, nem folytattuk aztán őket, hihetetlen érzékenyek, fájók voltak.
Egy érdekes dolgot tapasztaltunk még: könyökflexió 90 fokban és így egy vállflexió indítás, ez meg se moccant. Egyszerűen nem indult el a mozgás. Ekkor kikezeltük a triceps TB-jét, a váll azonnal felment 40 fokig. Ott megállt. Egyszerűen elakadt, nem fájt. Na, akkor a lateral scapula HTP-t (ezek nem sérülések, hanem a törzs gyenge pontjain, belső nagy nyomásnövekedésre kilépő kötőszövetes sérvek, herniált triggerpontok), amiből végül 2db volt, visszanyomkodtam őket és a vállflexió, benne könyökflexióval, totális lett. Ez utóbbiakat nem mutatta, csak logikusan következik a létük a beszűkült mozgás jellegéből.

Ismét kapott házi feladatot, amit bőszen csinál és legközelebb már a másik vállával folytatjuk, amit annak idején hagyott megműttetni. Ezt a vállát is operálni akarták, bár diagnózis nem volt rá, de most már biztosan nem hagyja műteni.

Páciensem mindkét alkalommal Kinesiotape ragasztással ment haza. Nyugtatja a pszichét, jót tesz a lokál keringésnek, emeli a manuális kezelés hatékonyságát.

FDM-oktatások és kezelések: ORIOLUS-MED

Quastné Rigó Katalin, ügyvezető

70-3895927

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*