23 éves heg, fájó térd és csípő. FDM, köpöly, SMR, na meg a sikerek.

FDM facebook csoportomban ma reggel a következő poszt született, amire azonnal felhatalmazást is kaptam, hogy bátran tegyem fel a blogomra. Enikő a következő történettel állt elő, ami nyomában krokodil könnyek, majd teljes mozgási szabadság állt:

„A családodban nem lehetsz próféta, vagy mégis?

Az egyik húgom, aki sokat fut, megkeresett, hogy fáj a jobb térde. Tudja, hogy ami jön, az fájni fog, ezért szigorúan kísérleti jelleggel kezelhettem, de csak a térdét. Ha működik, akkor majd beszélhetünk a többiről is……. egy ponton mutatta, hogy fáj a térde, de a mozgástesztek azt mutatták, hogy oda az egész IT. Hogy ne az legyen a legszörnyűbb első benyomása, amit az ujjam, esetleg Attila okoz, ezért trükkös megoldást választottam. Köpölyök az IT fájdalmas részeire és elkezdtem guggoltatni. Fogcsikorgatva tornászott, de 10 perc után jelentősen javult. Újabb 10 perc után visszateszteltük és csak egy halvány CD maradt az eredeti ponton. Ezt és még egy rakat néma CD-t kezeltem a medencén, a térde teljesen fájdalommentes lett. Megbeszéltük, hogy nem csak akkor használja az SMR hengert, amikor úgy érzi, hogy feszül az izom és akkor is ráterheli a testsúlyát ha fáj. Szorgalmasan nyújt és csinálja a házi feladatként kapott fascia tréninget. Másnapi futáson a térde remekül vizsgázott. Ez felbátorította és pár nap múlva előadta a tényleges panaszait. A jobb lábát évek óta hosszabbnak érzi, sokszor bicegve jár, nehezen emeli fel, gyakran van a lágyékba sugárzó fájdalma. A köldöke a jobb SIAS felé be volt húzódva és bár kívülről szinte észrevehetetlen a heg, eléggé érzékeny volt, amikor kezeltem és annak elmozgatásakor a szeméremcsont felé húzó érzést írt le. A hegre tettem egy köpölyt is, hogy egész mélyre tudjunk hatni. Ekkor azt mondta, hogy kellene, de nem tud köhögni, a heg húzta a rekesz jobb oldalát. Feloldottam a rekesz felé irányuló feszülést, kezeltem a rekeszizmot és visszatesztelésként feltettem újra a köpölyt és már tudott köhögni. Találtam rengeteg CD-t a medence belső peremén, a szeméremcsonton és a lágyék kezelésekor iszonyatosan fájdalmas volt a foramennél. Azt mondta, életében nem érzett még ekkora fájdalmat. Itt abba is hagytuk, mert vegetatíve nem bírt volna többet. Szinte tökéletesen tudta emelni a lábát.

Újabb egy hét múlva tegnap este jött, hogy már ezerszer jobb es már csak picit érzi akadályoztatva a mozgását és 2 pontot határozottan meg tudott mutatni, ahol fáj. Az egyik a szeméremcsonton volt, a másik pont a SIAS-on. Ezek kezelése már közel se volt olyan fájdalmas, mint az előző alkalommal. A quadri tektonikus fixációját köpölyökkel aktív mozgatás mellet oldottuk, majd még a lágyékban mélyen mutatott 3-4 pontot, mintha ott mélyen fájna. Sikerült találni 4 HTP-t melyek kezelése ismét érdekes jelzők születését eredményezte, és kezelés közben azt mondta, hogy a farizomba sugárzik. Ott is találtunk 2 HTP-t és a biztonság kedvéért még megszeretgettük az IT-t. Azt mondta, már csak a kezem helye fáj, de most már rá se nézhetek.

Ma reggel még fájt picit, de egy kiadós kerti munka után teljesen fájdalommentes lett és az esti futópróba is remekül sikerült. Most már csak annyi dolgunk van, hogy propriocepciós tréninggel a 23 éve a kompenzáció miatt kialakult rossz mozgásmintákat megszűntessük, hogy lehetőség szerint ne térjenek vissza a gondjai és persze folytatjuk a hegkezelést! Azt hiszem a családom ellenállásából épített hatalmas fal egy jókora darabját bontottuk le!“

Hegedűs Józsefné dr. – Balatonfenyves

Oriolus-Med

FDM Iskola, a német IFDMO intézmény képviselete

Az oktatásról ITT van infó

Az FDM-ről ITT van infó

Magyarázat:

CD – continuum disztorzió, az FDM modell szerinti egyik disztorzió, sok apró trauma, egy nagy vagy hosszú ideje fennálló állandó terhelés során a kötőszövet kihúzza a csontállományt, ott akár egy apró tüsök is keletkezik (a sarkantyú pl egy patológiás CD, de FDM-szemmel a tuberositas tibiae egy fiziologiás CD), ami fájdalmat okoz a csont és az ín/szalag közötti átmeneti zónában) – ez FDM-mel kiválóan kikezelhető. Ezeket a paciens 1 ujjal 1 pontra bökve mutatja, hogy ott a szúró fájdalom.

Néma CD – nem minden CD fáj, mindig csak a legfájóbb. A többi un. néma CD zavarokat okoz, de még nem fáj, így senki nem gondol a létére, meg kell őket keresni.

IT – Iliotibialis tractus, fascia iliotibialis

SMR-henger: a kötőszövetben felhalmozódott, anyagcsere-végtermékben gazdag, rossz minőségű sejten kívüli folyadéktér (kb 14 liter vizes oldat!) megmozdítására, eltolására, így a tiszta friss folyadékok ideáramlásának biztosítására való eszköz. Csak oktatás után szabad használni. Használat előtt és után fél-fél liter tiszta víz fogyasztandó, különben a fascia károsodik.

Tektonikus fixáció: az FDM modellben a beszűkült mozgás, ami fájdalommal nem jár. Terápiája a mobilizálás, ami már járhat fájdalommal. A páciens berozsdásodottnak, beszűkültnek érzi a mozgást, de nem fáj. Általában nem panaszkodnak, mert megszokják, hogy nem megy. Akkor jelentkeznek a terapeutánál, amikrro a beszűkülés már a mindennapokat zavarja. Oka a strukturák összeragadása, így már nem tudnak egymáson elcsúszkálni.

HTP: herniálódott triggerpont. Semmi köze a triggerponthoz, kicsit szerencsétlen elnevezést kapott a jelenség. A testünkön vannak gyenge területek, ez a claviculáris háromszög, a derekunk két oldalsó része, a medencefenék és a gluteusok közötti rész. Itt a kötőszövetes rétegeink eredendően vékonyabbak, így ha a törzsben megnő a nyomás (terhesség, maga a szülés, asztmás állandó köhögése, hirtelen vagy sport okán nagy súlyok emelése, székrekedés miatti állandó erőlködés), akkor itt belülről a törzsből kötőszövetes, un. sérvek nyomódnak ki, hogy a belső teret növeljék, így csökkentve a belső nyomást, védve a szerveket. Olyan ez, mint a nagyi öreg kanapéján a behúzott gombok. Na az ott egy HPT. És ez a kötőszöveti lemezek egymáson elcsúszását megakadályozzák, hisz közöttük tört fel. Nyomában tomba, mély fájdalom, mely nem provokálható, hanem hosszas ülésre vagy állásra jelentkezik. Nyomásra elsugárzik a fascia mentén akármerre. A triggerpont spontán nem fáj, a HTP igen.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*