Keresztszalagsérülések csökkentésére neuromuszkuláris tréning

Az elülső keresztszalag (ACL)-sérülés igen gyakori probléma, az összes térdsérülések 20%-át teszi ki. Tipikusan sportsérülésről van szó, kifejezetten a labdajátékosokat érinti. A sérülés klasszikus okai a valgus-trauma és a rotációs trauma, ugyanakkor a hiperflexiós trauma sem ritka, ez leginkább a női sportolókat érinti. ACL-sérülések leginkább a 15-30 éves korosztályban történik. Ezen felül még ennél fiatalabb kisgyerekek is sérülhetnek ACL-en.

Klinikai kutatások rámutattak, hogy neuromuszkuláris tréninggel az ACL-sérülés veszélye jelentősen csökkenthető. 2015-ben végeztek egy alapos irodalomkutatást a témában, és azt találták, hogy fiatal sportoló hölgyek esetében kifejezetten az izomerőt építő edzések és a törzs-kontroll gyakorlatok hatottak preventíven ACL-sérülések ellen. A törzs-kontroll gyakorlatoknál instabil felszíneken végrehajtott tréningeket végeztettek a sportolókkal, ami a proximális szegmens stabilitását eredményezi.

Instabil felszínként a BOSU kiválóan alkalmazható

Elmondható tehát, hogy a pliometrikus gyakorlatokkal ötvözött neuromuszkuláris tréningek igen hatékonyak lehetnek az ACL-sérülés megelőzésében. Ezen eredményeket az USA-ban dolgozó kutatócsoport: Dai Sugimoto és munkatársai hozták, az irodalmakat a PubMed-en és Ebesco-n kutatták fel, a cikkeket szigorú keresési kritériumok mellett válogatták ki. Kijelenthető ugyanakkor, hogy a fenti állítás igen korlátozott: csak fiatal és női sportolókra jelenthető ki. Férfiaknál nem volt ilyen jelentős számú kutatás található, ráadásul nehezítette az összehasonlíthatóságot, hogy sokféle labdajátékot űztek a vizsgált férfiak: kézilabdások, focisták, kosárladázók voltak – így a kutatások nem összehasonlíthatók, hisz a teljes mozgásminta más, így az ACL-terhelés is különböző, ami miatt a prevenciós térningek is máshogyan hatnak.

Irodalom:
Petersen, W. / Zantop, P. (2009): Das vordere Kreuzband. Grundlagen und aktuelle Praxis der operativen Therapie. Köln: Deutscher Ärzteverlag.

Sugimoto, D. et al. (2015): Specific exercise effects of preventive neuromuscular training intervention on anterior cruciate ligament injury risk reduction in young females: meta-analysis and subgroup analysis. In: British Journals of Sports Medicine, 49(5):282-28.

Marco Congia – sportfizioterapeuta, manuálterapeuta, osteopath

Quastné Rigó Katalin – molekuláris biolgóus, mozgásterapeuta, oktató

ORIOLUS-MED

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*