A fascia mozgásirányai nem törvényszerűek

A mai napig a fascia témája nem vesztett népszerűségéből, ahogy azt a rengeteg új kutatás, publikáció is mutatja. A kutatások számtalan irányból vizsgálják a fasciát, mely vizsgálatok során a kutatók eddig abból indultak ki, hogy a fasciában a mozgásirányok világosan meghatározottak, meghatározhatók.

anatomy, muscles isolated on white

Egy igen friss kutatásban Bordoni és munkatársai (2017) azt kutatták, hogy a fascia egyes fibrillumainak (rostszál) mozgásvektorai meghatározhatók-e. Ezen kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy igazából nincsenek valódi fasciális rétegek, lemezek, hanem „poliédrikus kötőszöveti mikrovakuolák” (poliéder: minden oldalról síkokkal határolt térbeli test; vakuola: hólyagocska). Ezek a vakuolák a legkülönbözőbb szöveti rendszereket kötik össze és többféle funkcióra is alkalmasak, így rendelkeznek motorikus, idegi, értani, viscerális feladatokkal.

Amikor különböző külső vagy belső feszültségek alakulnak ki, ezen mikrovakuolák megváltoztatják alakjukat és ez más és más mozgásfélét hoz létre a fasciában. Így szabályozódnak a különböző testi funkciók és ez a rendszer biztosítja a szervezet hatékony működését. A fasciában a funkcionális plaszticitás tehát nem rendezett, és nem lehet kijelenteni, hogy milyen funkcióban az összhúzékony fibrillumok milyen vektorok szerint mozdulnak majd el. A fascia hatalmas alkalmazkodóképességgel rendelkezik ezek következtében, aminek köszönhető, hogy mind a külső, mind a belső, sejtszintű változásokhoz gyorsan alkalmazkodik.  Végsősoron kijelenthető, hogy nem következtethejük ki logikusan, hogy egy-egy funkciókor végrehajtásakor a fascia milyen irányban fog mozdulni. Ez adja a fascia különlegességét, egyediségét. Ezen tulajdonságot a manuálterápiás eljárásoknál figylembe kell venni! (lásd fascia tréning oktatás).

 

Forrás: Bordoni et al. (2017): The indeterminable resilience of the fascial system. Journal of Integrative Medicine, 15 (5), S. 337-343.

Szerzők:

Marco Congia sportfizioterapeuta, manuálterapeuta, osteopath

Quastné Rigó Katalin molekuláris biolgóus, mozgásterapeuta, oktató

ORIOLUS-MED

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*