A máj a manuális terápiában

Szerzők: Marco Congia és Quastné Rigó Katalin

Az osteopátia egy, az egész testet egységében vizsgáló koncepció. A funkcionális zavarokat az előtt fedezi fel és kezeli, mielőtt azok még komoly egészségügyi problémákat okoznának. Az osteoterápiás kezeléseknek igen fontos részét teszik ki a belső szervi kezelések: a parietális és craniosacralis osteopathiával együtt a viscerális osteopathia nagy jelentőséggel bír a diszfunkciók kezelésében.

A bal májlebeny embriológiai fejlődése sokkal hamarabb fejeződik be, mint a jobbé. Ugyanakkor nemcsak a szerv alaktana kettős, hanem feladata is két fő funkció: metabolikus és méregtelenítő. A vena portae hepatican keresztül érkezik a bal májlebenybe a teljes hasüregi és metabolikus vérmennyiség, a vena linealison keresztül pedig a jobb félbe ömlik a vér a lép felől. Ez a két nagy rendszer tehát vénás vért érkeztet a májba. Az omentum minustól artéiás és vénás vér, továbbá epefolyadék áramlik a sinusoidokhoz. Strukturálisan a májat a vénás rendszeren keresztül osztjuk fel.

A máj a az area nuda területen rögzül a rekeszizomhoz. Ezen kívül minden felszínét a hashártya fedi. Szalagos rögzülését a rekszizomhoz a lig. triangulare és a lig. coronaria biztosítja. További szalagos és fasciális strukturák mechanikai információ-átvitelben játszanak szerepet, miközben természetesen tartó funkcióval is bírnak. Ezek értelmében 3 tájékozódási pont van a májon: egy laterális határvonal bal oldalt, egy laterális határvonal jobb oldalt és még egy jobbra lent. A máj az intraperitoneális térben fekszik, a felső jobboldali abdominális térben. Kraniális pereme a Th8-9 magasságában van dorzálisan, ventrálisan pedig az 5. bordaközben jobbra és a 6. bordaközben balra. A kaudális pereme dorzálisan a Th11-12 magasságában húzódik, ventrálisan a jobb bordaív alatt.

Vizsgálatakor a következőket kell figyelni:

  • Milyen a has domborulata? Behúzott vagy kifeszülő?
  • Milyen a mellkasforma? Henkel vagy pumpa pozíció, esetleg torziós?
  • Milyen a nyugalmi légzés? Látható, hasi vagy mellkasi?
  • Milyen a bőrszín? Milyen a bőr jellege?
  • Viszket-e bárhol a páciens?

Vizsgálatkor a máj a bőr kopogtatásakor egy matt, mély kopogással nagyon jól elkülőníthető a tüdőtől és a belektől. Ha a klasszikus tapintáskor (a páciens hátán fekszik) a máj világosan tapintható, abból kell kiindulnunk, hogy valamifél máj működési zavarral állunk szemben. Ugyanerről van szó, ha mély belégzéskor tapintható ilyen módon a máj. Jobban diagnosztizálható a probléma, ha a páciens ül, mert ekkor kihasználhatjuk a szervekre nehezedő nehézségi erőt és a rögzítőstruktúrák funkciójuk és igénybevételük szempontjából jól feltérképezhetők. Tapintáskor a feszességi állpotot is vizsgálni kell. Ha nem tapasztalunk abnormális feszességet, illyetve a máj felszínen megoszló feszességeket, ilyenféle diszfunkciótól nem kell tartanunk. Figyelni kell továbbá, hogy a légzéssel összefüggésben milyen mozgások tapinthatók ki a májban.

Ha arra jutunk, hogy a máj nem autonóm működik, fennáll a lehetőség, hogy a gyomor és béltraktus által átvett védőfunkciót is vizsgálnunk kell. Ha a májban pangás állapítható meg, annak levezetésére az anatómiai és funkcionális sphincereket kell megnyitni.

Mivel az említett strukturák amúgy is érzékenyek, az osteopathnak nagy óvatosággal és finoman kell haladnia. A pangás felszámolásakor a mellkas viselkedésére kell folyamatosan figyelni. Előfordulhat, hogy már a máj egyszerű felszabadítása a pangás alól nem elegendő, mert a pozíciója megváltozott. A máj felfele emelése csak akkor következhet a terápiában, ha a májat a rekesz még mobilizálja.

Amennyiben a májat ellátó idegek és erek stimulálására van szükség, többek között mobilizálható a truncus egész addig a pontig, ahonnan már a mobilizáció tovább már nem lehetséges.

Ha megállapítható az, hogy egy könnyed belégzéskor a máj nem süllyed lefele, kranial-kaudal Ptose-korrekcióra van szükség. Amint tapintható, hogy belégzéskor a máj ismét a természetes süllyedést mutatja, a korrekció befejeződött.

Ha a trianguláris vagy diaphragma szalagok az érintettek, az a máj kirotációjára utal. Ilyenkor a stimuláló ingerlés a szalagok nyújtása lesz kilégzésben, így a szalagok saját feszültségének köszönhetően belégzéskor megtörténik a korrekció.

Hogy azon vér mennyiségét növeljük, amely a bélből érkezve a májon átáramlik, a máj extrinsic motilitását kell ellensúlyozni. Ezzel javítjuk a májszövet elaszticitását. A májparenchima szövetet pozitív irányba belégzésben tartott szünetben lehet megvalósítani.

A máj a test legnagyobb anyagcsere-szerve, felelős többek között a fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjéért. Felveszi az anyagokat azon szervektől, akikkel közvetlen keringési összeköttetésben áll, ezt aztán feldolgozza vagy tárolja, majd a megfelelő anyagokat visszaadja a keringésnek. A májnak hatalmas szerepe van a káros anyagok szűrésében, a méregtelenítésben. A máj fontos a fehérje felvételben, glikoneogenezisben, lipogenezisben, karbamidképzésben. Ezen felül exokrin mirigyként dolgozik: epét termel, ez az epehólyagban tárolódik és igény szerint a vékonybél első szakaszába jut. A máj tároló is: vért, vasat, K-vitamint, B12-vitamint, glikogén tárol.

Anatómia:

Fasciális : diaphragma abdominale

Ligamentumok: Lig. triangulare, lig. teres hepatis, lig. hepatorenale, lig. coronarium, lig. falciforme,  omentum minus, (lig. hepatoduodenale und lig. hepatogastricum)

Izmok: diaphragma abdominale, m. psoas major, hasizmok

Idegek: n. ilioinguinalis, n. iliohypogastricus, n. subcostalis

Parietal: C0/C1, C3−C5, Th5(6)−Th9(10), thorakolumbal átmenet, kismedence, 8.−11. jobb bordák

Erek: v. cava inferior, v. azygos, v. portae

Visceralitás: epehólyag, gyomor, colon transversum, jobb vese, duodenum pars superior és pars descendens, nyelőcső a diaphragm fölött, szív, tüdő

Fülreflexológia:

Vaccaria maggal: Máj, Epehólyag, Vese, Lép, ShenMen, cervikális felső csigolyák, tharacal középső régió, Th-L átmenet, csak 1 fülbe, heti csere hosszabb kezelés esetén, önkezelés reggel-délben-este 30x erős rányomás minden magra egyenként.

 

Marco Congia sportfizioterapeuta, osteopath, szakíró, oktató

Quastné Rigó Katalin molekuláris biológus, HKO, mozgásterapeuta

ORIOLUS-MED

 

Irodalom:

Vizeralosteopathie Grundlagen und Techniken, Eric Hebgen, Haug Verlag

Osteopathische Korrespondenzen, Osteothek, Haug Verlag

Lehrbuch der viszeralen Osteopathie, Jéróme Helsmoortel, Thomas Hirth, Pete

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*