Szerzők: Marco Congia és Quastné Rigó Katalin
Tetszik vagy nem tetszik, az vagy, amit megeszel. Minél inkább ügyelsz arra, hogy az étked jó minőségű legyen, annál sikeresebb a rehabilitáció. A mozgásszervi sérülések gyógyulási idejét nagyban befolyásolja a bevitt fehérje minősége és mennyisége. Akut esetben illetve a rehabilitáció ideje alatt a növényi fehéjékre való áttérés nagyban megkönnyíti a test regenerációs folyamatait, a gyulladásos folyamatok gyorsan lecsengéséhez vezetnek és nagyszerű alapkövet biztosítanak a saját szöveteink újjáépítéséhez.
A növényi eredetű táplálékra való koncentráció mindenképp javallt a sérülések utáni újjáépülés idejére (legalább 8-12 hétre), s ha jól esett, érdemes húsmentes napokat tartani, vagy mondjuk áttérni a heti 1 húsnapra, akkor is ügyelve a jó beszerző helyre, jó minőségű hús beszerzésére. Ha pedig nem hiányzik, igazán nem kell bánni.
Testünk abból építkezik, amit tőlünk reggelire, ebédre, vacsorára kap. Egy sportoló számára a minél kevesebb állati fehérje fogyasztása legyen lassanként az irány!
Csírafehérje Burger
- 2 csésze csíráztatott csicseriborsó (3-4 napos legyen)
- 1 csésze csíráztatott lencse (2-3 napos legyen)
- 1 ek chia mag
- 1 ek olivaolaj
- egy kicsi db friss gyömbér
- egy db chili
- 100 ml víz
Ezt az egészet belerakjuk egy aprítógépbe és összezúzzuk. Borítsuk keverőtálba. Adjuk hozzá ezeket:
- 1 tk Maca por
- 1 tk kurkuma
- pici só, bors, bazsalikom (szárított, zúzzuk porrá mozsárban)
- 2-3 ek korpaliszt

Kerámia serpenyőbe öntsünk pici kókuszolajat, közepes tűzön süssük át a fentiekből képzett lapított pogácsákat. Ha készek, akkor a tetejükre szórjunk chia magot, nyomkodjuk bele kanállal, fordítsuk át és süssü k meg a magos oldalt is. Alaposan szórjuk meg friss petrezselyemmel és tálaljuk avokádóval.