Erős sarokcsont-fájdalom? Vagyis hogyan kezelendő egy plantar fasciitis?

Szerzők: Marco Congia és Quastné Rigó Katalin

Pirossal jelezve a talpia fascia

A talpi fascia túlterhelése – pl. az intenzív futósport miatt (pláne ha ehhez rossz lábállás kapcsolódik) – fájdalmas talpi gyulladáshoz vezethet, amit szakmai körökben plantar fasciitis-nek neveznek. A plantar fascia esetében egy vaskos kötőszövetes lemezről van szó, ami a sarokcsont ujjak felé néző felszínén tapad. Feladata az előláb és a sarokcsont között egy feszültség teremtése, amivel a futáskor kialakuló ütődést nyeli el. Ha a futó nem megfelelő ízületi állásokkal bír lábfejében, majd lábát túlterheli, a talpi fascia sérülni fog. Ezek gyakran apró szakadások a fasciában, ami gyulladáshoz vezet, tehát a szövet károsodik, ami funkcióromláshoz fog vezetni. Részleges szakadások és teljes szakadás is lehetséges. A túlstrapált, részben már károsodott fascia kemény csomókkal teli, ezeket a terapeuta saját kezével is ki tudja tapintani.

A bizonyos rossz lábállások mellett ártalmas lehet még a túlzott edzés, a rossz futócipő (túl kevés csillapítás), az állandó talajtípusváltogatás, a túlsúly és maga az öregedés; ezek mind előbb-utóbb a fájdalmas változásokhoz vezethetnek. Plantar fasciitis-szel rendelkező páciensek felénél sarkantyú (meszes kinövés a fascia tapadásánál a sarokcsonton) is kialakult, mire kezelő személyhez kerül.

Lehetséges megoldások a rehabilitációban:

Lökéshullám-terápia

Lökéshullám-terápia a talpon

Krónikus plantar fasciitisnél többek között az egyik terápia a lökéshullám alkalmazása. Kifejezetten a kímélők közé sorolható gyulladások és meszesedések kezelésében. A kezelés során erőteljes machano-akusztikus hullámokat bocsátanak ki, melyek a testszövet szilárd ellenállásaiban célzottan tudnak hatni. Kevés kezelés után már eredményes a beavatkozás az inas tapadások gyulladásainál és meszesedéseinél. A teljes sikeresség kb 70%. Ezen felül a terápia nem terheli különösképpen a testet és nem problematikus eljárás. A különböző tudományos vizsgálatokban a lökéshullám bevetésekor határozott fájdalomcsillapodást értek el a kísérleti alanyoknál.

Kortikoszteroid injekciók

Makacs plantar fasciitis esetében lokális fájdalomcsillapító injekció alkalmazására lehet szükség. Ezek általában rövidtávú hatásosságot mutatnak, a probléma gyökerét nem szüntetik meg, ami nem más, mint a plantar fascia rossz terhelése. Mindenesetre okot a lökéshullám se kezel.

Kezelés tréninggel

A plantar fasciitis okkezelő terápiája konzervatív eljárásokkal lehetséges. Ilyen a napi rendszerességű fasciális nyújtás minimum a vádli izomzatán és a talpon. Ezen felül a jó minőségű pronatio eléréséhez a boltozatot támasztó, így a plantar fasciát tehermentesítő talpbetétek haszálata is hozzájárul, terhelésben. Éjszakára egyénre készített sínt lehet felhelyezni, mely a lábat neutrális pozícióban tartja, így tehermentesítve a plantar fasciát. A célzott tréning pedig tudományosan igazoltan szükséges. Specifikus nyújtások és erősítések a váldlira és a lábfejizomzatra, talpra – már ők önmagukban jelentős fájdalomcsillapítással bírnak. És mindenképp fontos, hogy a testet ne tegyük ki extrém terheléseknek.

Kinesiotape a terápiában

A gyógyulás megsegítésére egész egyszerű kinesiotapelést lehet alkalmazni. A tapelés alapját a talpi fascia lazító izomragasztása adja: megnyújtjuk a fasciát, majd a tapet 0% feszítéssel tesszük fel. A talp bőre legyen tiszta, száraz, fertőtlenített, használjunk ragasztó sprayt és erősen ragadó tapet, Move ont. A ragasztásunk tartson egész az Achilles tetejéig. Ennél feljebb is futhat, de eddig minimum. Kövesse ezt a tapet egy hosszboltozat emelő korrekciós ragasztás, 100% feszítéssel, a hosszboltozat közepébe érkezve, végül ha szükséges, mert a haránt (is) már megsüllyedt, akkor egy harántemelő korrekció space technikával 100% feszültséggel a talpon az 1. 5. ujjak már lábháti tetejéig, de fent a lábháton már nem feszítve egyáltalán.

SMR

Napi szintű alapos SMR-ezés picike hengerrel javasolt a fascia állapotának javítására (pláne ha már meszes felrakódás is kialakult) mindkét oldalon (!) előbb a talpon kicsi hengerrel, majd vádlin, Hamstringen, fenéken, derékon, háton, akár még fent a nyakon és a koponyaalapon is nagy hengerrel. Ez a hosszú háti funkcionális egység, mely alja, bázisa a talpi fascia, egy hatalmas láncolat, egyben érdemes az egészet kezelni, hisz a plantar fasciitis akár már komlyabb vádli-térd-combhajlító-csípő-derék-háti-nyaki-feji panaszokat is eredményezhetett, ami lehet, hogy eddig senkiek se jutott eszébe, honna is ered…?

Kezelések, anyagbeszerzés, tape- és smr-oktatás: ORIOLUS-MED

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*