Szerzők: Marco Congia és Quastné Rigó Katalin
Tetszik vagy nem tetszik, az vagy, amit megeszel. Egy nagy biokémiai vegyigyár vagyunk. Testünk abból építkezik, amit tőlünk reggelire, ebédre, vacsorára kap. Ha ez nem minőségi, ne várjunk minőségi gyógyulást. Ha egy ember egészséges, azért fogyasszon tiszta étkeket, hogy az is maradjon. Ha beteg, azért, hogy minél hamarabb gyógyuljon. Mi számít a mozgásszervi rehabilitáció ideje alatt tiszta, megfelelő étkezésnek? Az étel legyen lehetőleg házi eredetű, ne nagyüzemi, ne legyen mirelit, ne legyen benne adalékanyag (E-szám), ne tartalmazzon tejet és tejtermékeket, búzát semmiképp és ha még ezt is meg tudjuk oldani: húst se. Minél több pontot meg tudunk valósítani ezekből az étkezésünkből, annál jobb minőségben támogatjuk testünket a szövet újjáépítésében és annál jobb minőségű szövet fog keletkezni. Ha csak a rehabilitáció idejére koncentrálunk erre, már nagyszerű, ha minél inkább tendál étrendünk ezek felé, annál minőségibbek lesznek mindennapjaink is. Egy sportoló számára ez legyen az irány!
Fehérjedús tészta vegán bolognese-vel
(1 főre)
- 80 g tészta, lehetőleg ne búzalisztből (a tönköly is búza!)
- 1 ek csillagfürtdara (43 g fehéje / 100 g), vagy más, nem búza alapú dara, ezt 3 ek vízben puhítjuk.
- 1 csésze karfiol
- 1 ek frissen csíráztatott csicseriborsó (4-5 napos)
- fél répa
- 1 hagyma
- 1 paradicsom, néhány db szárított paradicsom
- fél cm frissen zúzott kurkuma, vagy ennek megfelelő mennyiségű őrlemény (fél mokkáskanál)
- 1 csészényi zellerlevél
- 1 ek kókuszliszt
- himalájai só, bors, és egy kis Sambal Oelek (indiai chilis fűszerkrém)
- oliva- és kókuszolaj
Főzzük meg a tésztát. A paradicsomot, hagymát pucoljuk meg, kockázzuk fel, adjuk hozzájuk a kurkumát. Egy kis db répát is pucolunk meg és adjuk hozzájuk, tegyük még a fele karfiolt, fele borsócsírát, 1 deci vizet és egy tk indiai fűszerkeveréket. Aprítóban jól turmixoljuk össze az egészet.
Lehetőleg kerámia serpenyőben forrósítsunk lassú tűzön kókuszolajat, pirítsuk meg a hagymát. Rá a többi paradicsomot (szárazat is) kockázva, a csillagfürtöt, a maradék csírát, maradék karfiolt és a répa többi, feldarabolt, nagyobb részét. Pároljuk meg, adjunk hozzá pici indiai fűszert, sót, borsot, olivaolajat, kókuszlisztet.
Tálaljuk a tésztát, szedjük rá a különleges bolognainkat, hintsük meg igen finoman kurkumával és pici aprított hagymával még a tetejét.
Forrás: Vegan Athletes