Súlyos lymphödéma, Floss és Kinesiotape

Szerzők: Hegedűs Józsefné dr, Marco Congia, Quastné Rigó Katalin

40 éves férfi beteg. A betegség előtt is már túlsúllyal küzdött. 2016. augusztusában a bal lábszáron kapott egy orbáncot. A sebbel bekerült a kórházba, ahol az felülfertőződött egy antibiotikumoknak jelentősen ellenálló törzzsel. A súlyos fertőzés eredményeként majd 8 hónapig dőlt a genny a lábából, melynek kiürülését könnyítendő az orvosok a lábán 3db, majd 20-25 cm hosszú sebet metszettek, melyek csak 2017. márciusára gyógyultak be. A betegség alatt még több súlyfelesleget szedett fel, a kezelést 204 kg-mal kezdtük. A hegek feszesek, egyes helyeken mélyen behúzódtak. Az egyik heg felszíne újra és újra kisebesedik, a var nem tűnik el teljesen róla. A beteg állapotát kóros sebgyógyulási folyamatok okozták.

Kiinduló állapot:

Feszes, dagadt, erősen elszíneződött láb, mely nem volt fájdalmas, sőt néhol kimondottan érzéketlen volt, nagyon nehéz volt „cipelni“, így keveset mozgott. A boka felett, mintha élesen el lenne vágva, hirtelen kezdődik a duzzanat. Másik lába is dagad.

Láb körfogatai: boka felett: 53 cm, vádli legszélesebb pontján: 69,5 cm, térd alatt: 60,5 cm

Tervezett terápia:

  1. teljesen vegán étrendre való átállás ( minden állati eredetű fehérjét kiiktattunk az étrendből, mert ezek jelentősen rontják a sebgyógyulási folyamatokat), semmi cukor és szénsavas ital. Annak elkerülésére, hogy ne veszítse el az izomtömegét, a fehérjepótlást borsófehérjével oldottuk meg.
  2. nyirokflossing, ha lehetséges naponta 2x (munkarendjéből adódóan voltak napok, amikor csak 1x tudtunk találkozni) zöld flossbanddal 30% feszítéssel egyenletesen, lassan húzva, aktív átmozgatással, a két lábon váltakozva, 3x ismételve
  3. napi mozgás mennyiség növelése ( jelenleg a túlsúly miatt intenzív séta, szobakerékpár)
  4. talp SMR hengerrel való napi kezelése
  5. a lábszárra két kezelés között nyiroktape felhelyezése
  6. hegkezelés crosstape-pel
  7. a fül lép, lumbális gerincszakasz és vese pontjaira fültű helyezése
  8. gerinc L4-5 csigolyáknál a blokk megszüntetése (a kliens méretei miatt a flossing nem volt lehetséges, köpölyt és átmozgatást használtunk)

Eredmények:

Már a második kezelés után jelentősen csökkent a a láb feszessége, a nehézláb érzése. Pár nap után elkezdett a bőr színe világosodni, felszínéről sötétebb , elhalt bőrrétegek váltak le. Könyebben mozgott. A legmélyebb heg kicsit kintebb emelkedett és az állandóan varros hegről leváltak a még meglévő vardarabok.

2 hét után a láb körfogatai a következőek voltak: bokánál: 42 cm, vádli legszélesebb pontján: 58,5 cm, térd alatt : 49 cm.

A páciens lényegesen jobb közérzetről számol be, lábai sokkal könnyebbek, jobban mozdulnak. Puhábbak, nem feszülnek, a mozgás és vegán étrend miatt megindult a fogyás. A mozgás tovább segíti az izompumpákat a nyirok elvezetésében. 1 hónap múlva a blogot frissítjük a pillanatnyi állapottal. 

A kezelésekben alkalmazott terápiák képzései itt: ORIOLUS-MED

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*