Sportolók szeméremcsont-gyulladása

Sportolók szeméremcsont-gyulladása

Szerző: Marco Congia

Fordította: Quastné Rigó Katalin

 

A szeméremcsonti fájdalmak mögött igen sokféle kórkép megbújhat. Így az az általános megnevezés, hogy szeméremcsont-gyulladás, kissé megtévesztő. Abból bizonyosan ki lehet indulni ezen panasz esetében, hogy egy sor test-strukturális gond húzódik meg a háttérben.

David Lauretta focista a 2014-2015-ös téli felkészülési időszakban fájdalmat észlelt a comb belső oldalán. Ennek ellenére 2 további napig folytatta edzéseit. A harmadik napon már alig bírt járni, így az edzéssel is fel kellett hagyjon. Ami ekkor kezdődött, az egy hosszadalmas procedúra a következő diagnózissal 2015 januárban: csontödéma és adductor (combközelítő) izmok húzódásának gyanúja.

David Lauretta

Különböző orvosi és gyógytornász ellátás után, hosszú sport kihagyásokat követően 2015 júliusban újabb diagnózis születik: szeméremcsont-gyulladás. Erre újabb kezeléseket kapott: injekciók, lökéshullám, infúzók, D-vitamin pótlás. Az eredmény egyelőre némi enyhülés volt, és továbbra is panaszkodott, hogy terhelésre és az injekciók elhagyásakor fájdalmai vannak az adductorok és a lágyék területén. 2015 július végén kerül Marco Congia keze alá és egy igen átfogó konzervatív kezelés indult meg.

Állapotfelmérés

Részletes anamnézis-felvétel után egy sor tesztet és vizsgálatot folytattunk le, többek között mozgásszervi diszfunkciókat keresvén. Az ülésben végzett Ecoute-test lényegesen feltűnőbb eredményeket hozott, mint az állásban végzettek. Fekvésben nagyfokú aszimmetria mutatkozott a  comb tónusában. A páciens fájdalmai passzív és aktív mozgásban is felléptek. Megállapítható volt a jelentős mértékű diszbalansz a háti és hasi izomzat között, az erősebb izomtónust a hasizmok mutatták.

Ezen felül Laurettánál jelentős triggerband-ek voltak kimutathatók a combközelítőkön és a comb hátsó oldalán. Continuum disztorzó volt található a symphyisis területén és fellehető volt egy falt disztorzió az L4-ben. (Mi az a triggerband, continuum disztorzió, falt disztorzió? Mi az az FDM?) A globális viscerális (belső szervi) tesztek során erős alhasi feszülést találtunk, továbbá a medence helytelen állását tapasztaltuk. Továbbá találtunk egy FRS diszfunkciót jobbra (FRS: gerincoszlopi diszfunkció a Freyett féle törvények szerint: flexiós-rotációs jobb oldalra hajlásos hibás tartás). Diszregulált szegmens volt a Th2-3 és Th5-6. Blokkolt volt a C0-1 és fokozott volt a nyomás a Dura materen.

Kezelési tervezet

A kezelések naponta követték egymást. Kezelési sorozata egyrészt hands-on (érintéses) terápiából, így FDM-ből (Mi az az FDM?) és Flossingból állt (Mi az a Flossing?). Ez utóbbi esetben egy gumiszalaggal nagy felületeket tekerünk be az érintett végtagon, ami húz, illetve elszorít, eközben az érintett végtagot mozgásba hozzuk.

A kép illusztráció, egy elképzelt szeméremcsont-gyulladás Flossing kezelését mutatja

Másrészt kapott hands-off (nem érintéses) ellátást is: speciális mobilizáló PRT-féle erősítő tréninget Professor Bert van Wingerdentől. Ezen felül anatagonista nyújtás és prehabilitatív tréning állt még a kezelési listán. Továbbá étkezését mi magunk állítottuk össze egyénileg az ő számára. Napi 3x kezeltük, alkalmanként 1-1,5 órát. Az első eredmények nagyon hamar láthatóvá váltak. 6 hét múlva a páciens teljesen panaszmentes volt és újra elkezdhetett edzeni.

Javaslat

A fennmaradó jó állapotért fontos a kiadós bemelegítés és nyújtás. Ha lehet, újféle mozgásformákat is be kell a napi edzésekbe építeni és fontos a szakavatott szemek által figyelt stabilizációs tréning kivitelezése is, mely a hasizmokat és törzsizmokat célozza meg.

A kezelési metódusok összefoglalása:

  • Visceralis osteopathias technikák az alhasban
  • Fasciális osteopathias technikák a rekeszizmon
  • Cranio-sacral terápia
  • Flossing a medencén és az adductorokon
  • FDM az adductorokon
  • Symphysis technikák
  • Lazító PRT-technika
  • Core tréning Mark Verstegen szerint

Marco Congia könyve kizárólag a szeméremcsont-gyulladásról, annak háttér-embriológiájáról, fasciákról, kezelési tervekről, Flossingról és rehabilitációról elérhető IDE KLIKKELVE.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*