A rekeszizom hatásai az emberi testre és Kinesiotapelése

on

Szerzők: Marco Congia és Quastné Rigó Katalin

A rekeszizom a legfontosabb légzőizmunk, jól működő légzéskor a munka 80%-át végzi. Öblös izomlemez, mely elválasztja a mellüreget a hasüregtől. A rekeszizom közösen dolgozva a bordaközi izomzattal, valósítja meg belégzéskor a tüdő tágítását, rajtuk múlik, hogy elég levegő jut-e a tüdőbe.

Ahogy sok más struktúrának az emberi testben, a rekeszizomnak is több funkciója van. A test többi részeivel áll szoros, hálózatszerű összeköttetésben, mely a légzést szolgálja ki. Vizsgálatok bizonyítják, hogy igen jelentős szerepe van az érrendszer és nyirokrendszer összehangolásában. Így a diaphragma optimális működése biztosításával a vénás elfolyás zavarai javíthatók.  Ezen felül a rekesz fasciális összeköttetései is fontosak, ilyen szemmel nézve a fasciák extrém fontossággal rendelkeznek, ugyanis a fasciális állapot javításával javítható a rekesz teljesítménye. A kontrakció ereje a kötőszövetes hálón keresztül minden irányba átadódik és ezzel együtt a test minden irányába információ áramlik. Ezt megértve már nem csodálkozik az ember, hogy a rekeszizom irritációját az egész test megsínyli, kifejezetten érzékeny rá pl. a vizeletkiválasztó rendszer, ugyanis a diaphragma fasciája közvetlen kapcsolatban van a medencéjével.

Fontos, hogy a rekeszt sose tekintsük egy szeparált egységnek, hanem mindig a test egységébe képzeljük bele. A rekesz komoly hatással van más testtájakra és az egészségi állapotra. A terápiás stratégiába a diaphragmával való munkát be kell építeni. Az izomlemez funkcióinak ismeretével a terápia is funkcionálisabb lehet.

A rekeszizom kinesiotapelése lehetséges és ugyan úgy tudjuk, hogy a tape csak felszínesen hat (jól és gyorsan), mégis a felszínes és mély fascia rendszer összeköttetésein keresztül igen jó eredménnyel és nagyon gyors válasszal érhető el egy jó ragasztással a diaphragma. Légzésfunkció javításakor lehet cél egy rekesz-taping, gondoljunk asztmásokra vagy COPD-sekre. Ugyanakkor a bordarepedés, bordatörés során kialakuló komoly fájdalmak és légzési nehézségek pillanatokon belüli oldására is alkalmazható. A cél a funkciójavítás, tehát lazító izomtechnikát kell alkalmazzunk: ekkor a páciens mindig azon a struktúrán nyújt, ahol éppen tapelni fogunk. Karját a magasba emeli (ami akár fájdalmakkal is járhat pl. egy bordatöröttnél), majd sternum és gerinc között ragasztunk a rekeszt teljesen körbeölelve. Mindenképpen kapjon a bordatörött oda is tapet ugyanilyen technikával, ahol konkrétan a sérülés megtörtént. A tape lazító jellege miatt a bőr összeráncolódik, felemelekedik, ami széthúzza a fasciát, a benne lévő fájdalomérző idegvégződésekről leveszi a nyomást, ami azonnali fájalomcsillapodáshoz vezet. Emiatt javul a propriocepció, ami pedig jobb helyi funkcióhoz vezet.

Marco Congia és Quastné Rigó Katalin

ORIOLUS-MED

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*