FDM? Flossing? Fascia tréning? Melyik a nekem való?

Az Oriolus-Med (tehát mi) 2017 tavaszán nekiláttunk azon új irány cégünkbe történő építésének, ami újabb pillért jelent az oktatásaink között. A mozgásterápiás kutatások olyan szintre emelték most már a fascia témáját, ami megkerülhetetlen, oktatását viszont csak a legjobb minőségben szabad folytatni, ezért most léptünk be a képbe fascia-ügyben és nem korábban. 2017 áprilisában Flossinggal indult fasciális pályánk.

fascia01

Ma már megkerülhetetlen a fascia témája. Enélkül embert kezelni olyan, mintha egyszerűen nem vennék arról tudomást, hogy a jó kelt tésztához márpedig élesztőt kell használjak.

A 3 fő irány, amit képviselünk:

  • a világon jelenleg leghatékonyabbnak nevezett manuális fájdalomcsillapító terápia, az FDM – Fascia Distorsion Modell, összes fasciális képzésünk közül a legtöbb embert vonzó. Aki mozgásszervi páciensekkel dolgozik, azoknak alap.
  • a világon a jelenleg egyik leghatékonyabbnak nevezett akut sérüléseket és krónikus bántalmakat eszközzel kezelő, hihetetlen gyors technikája – Flossing. Aki mozgásszervi páciensekkel dolgozik és kedveli a segédeszközök használatát, esetleg a kézkímélést, azoknak alap.
  • a világot most meghódító, minden mozgatást oktató, mozgató terapueta gondolkodásmódját alapjaiban átalakító, megreformáló, hatékonyabbá és páciensbarátabbá tevő mozgásforma – Fascia Training. Klasszikus nyújtások és gyógytornák átalakítása 4 lépésben úolyan módon, hogy azok ne csak izom túlysúlyúak, hanem fasciálisak legyenek. Miért kell ez? Mert a mozgások 30%-ért felelnek izmaink, a többi 70%-ot a fasciák végzik. Jó fascia nélkül nincs jó izomfunkció.

Hova menjek tanulni?

  • Aki nagyon sokat dolgozik saját kezével, manuálisan, mozgásszervi panaszosokkal – FDM
  • Aki sokat dolgozik mozgásszervi akut páciensekkel, sokszor kell a gyors és frappáns beavatkozás, szívesen dolgozik eszközzel, kímélné a kezeit – Flossing
  • Aki mozgásszervi problémákkal élőkkel dolgozik – Fascia training

Mi micsoda?

FDM – van egy nyelv, ami nemzetek felett áll és legyen a páciens japán, brazil vagy magyar, ugyanúgy panaszkodja ki magát a bajairól – ez a testbeszéd. A panaszok 6 olyan jelben nyilvánulnak meg testünkön, ezek mind egy-egy disztorzió nevét kapták meg. fascia03Minden disztorzió típusra egy-egy manuális technika létezik, amely azonnal bevetésével a fájdalomcsillapítás egyszerűen bizonyos és a kezelésünk a leggyakrabban oki. Ha valaki a kezeivel dolgozik más emberi testeken, elengedhetetlen az ismerete.

Flossing – jelmondata nem más, mint hogy gyártsunk jobb szövetet, mint amilyen az a sérülés előtt volt. Ez a Flossinggal lehetséges, természetesen a hegek nem cserélhetők le. Ezen felül tok, szalag, ín, fascia kiválóan regenerálható.  Ehhez kell egy fizikális hatás, ez 002aa kompresszió, ezt a Floss szalagokkal érjük el. Néhány alap technika, és egy komoly alapismeret – a rossz szerkezetű kollagének lebontását iniciálni lehet, az újak termelését pedig meg lehet indítani. Ezek jó felépüléséhez mozgatás, új irányú terhelés fog kelleni, ezek átadása is a képzés része.

 

 

Fascia Training – azt kell mondjam, maga a csoda. A falakat ledöntögető, szemeket feltáró csoda. A fasciakutatás európai atyja (Dr. Robert Schleip) és kutatótársa (Markus Rossmann) közös koncepciója, mely a klasszikus gyógytornákat és edzéseket oylan módon alakítja át (nem dobja el!), hogy azok a fasciára jó terhelést adjanak. 002aMivel az izmokból mérhető (legalább is azt hisszük izomerőt mérünk) munka 80%-a nem izom eredetű, hanem fasciális, mivel a fájdalmak 75%-a nem izom/csont/ízület eredetű, hanem fasciális, mivel az „izomból“ megindított mozgás 70%-a nem az eredésre és tapadásra fut ki, ott erőt kifejtve, hanem szétárad a környező fasciában – no, pont ezért kell továbblépni és változtatni. 4 lépésben minden mozgatás átalakítható és fasciálissá tehető. Csak így óvjuk páciensünk/sportolónk testi állapotát és tesszük lényegesen teljesítőképesebbé, mint eddigi klasszikus mozgatásainkkal.

Képzéseink itt érhetők el: ORIOLUS-MED TOVÁBBKÉPZÉSEK

Igazán sok szeretettel és a továbbfejlődés és szakmai továbblépés garanciájával várunk mindenkit!

Bármilyen kérdés esetén állok rendelkezésre:

Quastné Rigó Katalin intézményvezető

70-3985927

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*