Szűk váll előtte és utána – Floss, tape, köpöly, mozgás

on

Páciensem 50 körüli férfi, aki panaszai 1,5 éve kezdődtek. Vállpanaszai indulása előtt 3 héttel síbalesete volt, amit utána megvizsgáltak és mindent rendben találtak, további ellátást nem kapott. Vállai fájdalmait még senki nem hozta összefüggésbe előre és vállra esős síbalesete óta. Vállai panaszai: komoly beszűkülés a mozgástérben, pontszerű fájdalom a delta egyes területein és bent az ízületben. A mozgás beszűkülése miatt feszes már az egész jobb csuklya, megtanult szűk vállmozgással élni, ellátni magát – ezek okán jelentős izom-asszimmetriák alakultak ki a felsőtesten.

Miután a balesetet követően vállpanaszos lett, kivizsgálásokra indult: képalkotó felvétel született, ami alapján gyógytornát, lökéshullám-terápiát kapott. Ideig-óráig jó is volt mindez, majd válla újra beszűkült. Problémái immár hónapok óta ellátatlanok.

Alapos kikérdezés és vizsgálat után:

 • Első lépésként trapéz- nyaki gerinc és vállízületi köpölyözést kapott. Minden fájó pontjára kapott köpölyt, illetve nem fájó, de erősen rövidült izmok kaptak erős húzással felrakott köpölyöket. Továbbá alsó nyaki és felső háti csigolyákra helyeztem még fel harangokat.

001

002

A köpölyök felrakása után azonnal bemozgattuk az egész területet. A vállízület összes mozgását megcsináltuk, a nyak és a trapézok összes lehetséges funkcióját átvettük. Előbb én passzívan mozgattam őt, majd ő aktívan dolgozott. Ezen eszköz szerepe a vérbőség okozása az izomban, az összeragadt fascialemezek szétszedése és a csigolya-szegmentek ingerlése, mobilizálása volt. Kínai orvoslás és FDM terápia ötvözete volt ez a javából. (Mi az FDM?)

 • A következő lépés Flossing volt. Miután a köpöllyel igen intenzíven felszabadítottuk a szöveteket, jöhetett a kompressziós terápia a Cross-linkek fellazítására, a véráramlás igen intenzív megindítására és a kollagén re-szintézis befolyásolására. Erős szalaggal dolgoztam 50% húzással, mely kifejezetten nagy lendülettel került fel a fájdalmas sávnak mutatott zónára. Itt a Flossing terápiát és az FDM elméletét ötvöztem. (Mi az a Flossing?)

003

Előbb én mozgattam őt át passzívan a szalaggal, majd ő dolgozott aktívan. A teljes mozgásteret bejártuk, ami ekkor már 70%-kal nagyobb volt a fájdalomhatárokon.

 • Végül tapet kapott, ezzel ment haza. Trapéz felső roston, supraspinatuson és delta elülső fejen ragasztottam lazító technikákkal. (Mi az a Kinesiotape?)

004

Eredmény a 30 perc elteltével a fájdalomhatárokon:

 • hajlítás (flexió) 100 fokos volt az ízületben, ez 180 fokra, tehát teljesre nőtt, a mozgás végén sem volt fájó
 • feszítés (extensio) 40 fokos volt, ami megfelelő, de nagyon darabosan, kötötten, íjjá feszülten volt kivitelezhető, ez teljesen lágy mozdulattal, gördülékenyen vált kivitelezhetővé, teljesen fájdalommentessé
 • távolítás (abductio) 40 fokos volt, ez a normál 90 fokra nőtt, a mozgás végén sem volt fájó
 • kifele forgatás (kirotatio) 10 fokos volt, 45 fokosra nőtt a lehetséges 90-ből
 • belefe forgatás (berotatio) 10 fokos volt, 45 fokosra nőtt a lehetséges 90-ből

Összeségében nagyon elégedettek voltunk. Jelentős mozgásterjedelem-növekedést értünk el, így kezeltemnek másfél év múltán most újra meg kell szoknia, hogy van jobb karja: használhatja kabátfelvételkor, a táska fellendítésénél. Hogy nem kell oldalról felemeléskor törzsből utána dőlni a dolgoknak. Vállízület szempontjából még 2x fogom látni, de az idegrendszer számára a mozgások természetes mivoltának újratanulása még hosszabb időt fog igényelni.

 

Quastné Rigó Katalin

www.oriolus-med.hu

70-3985927

 

 

Ein Kommentar auch kommentieren

 1. Valiskó joli sagt:

  Hát igen, Kata, aki tud, annak csak gratulálni lehet!
  további sok-sok gyógyult pacienst!
  Neked pedig egészséges és sikeres kisbabát kívánok sok-sok szeretettel Valiskó Joli a követőid egyike 🙂

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

*