Dupuytren szindróma: zsugorodó tenyér, és kezelése tapeléssel (is)

on

Igen ritkán kerül hozzám ilyen gonddal küzdő páciens, így nagy izgalommal kezdtem neki jó 40-50 perces kezelésünknek és a kezelési terv összeállításának.

Évekkel ezelőtt diagnosztizálták kezeltemnél (50-es férfi) mindkét kezén az ujjak tenyéri oldalán kialakuló hegesedés miatt létrejövő zsugorodást, rövidülést, ami idővel akár az ujjak teljes csukódásához is vezethet. Akkor azonnal a műtét fontosságára hívták fel figyelmét, kapott is időpontot, fél évre rá. Számára ez akkora csalódás volt, hogy elállt a műtéttől.

Kezeltem még az első stádiumban tart, természetesen számára ez is borzalmasan zavaró, egyik kezén már tenyerelni nem tud, mert az ismeretlen eredetű hegesedés ilyen mértékben húzta be középő és gyűrűs ujját, itt a kóros hajlás 40-45 fokra tehető most, másik keze még letenyerelhető, majd innen a kéz felemelve az ujjak a tenyér síkjával 20 fokot zárnak be.

dup

Az alapos anamnézis felvétel és mérések után terápiánk a következő módon épült fel: egy erős, gömbölyű végű hegkezelő pálcával 15 percig erős masszázst kapott ropogó hegeire. A kezelés semmilyen fájdalmat nem okozott.

  • Első irány a heg egyik oldala mentén, a heg mellett közvetlen fel-le-fel-le perceken át.
  • Második irány ugyanígy a heg másik oldala mellett fel-le-fel-le.
  • Harántirányban a hegen jobbra-balra át és vissza, mintha csak besatíroznám. És ezt el egyik vége felől a másikig és vissza. Ezt is percekig ismételtem neki.
  • A zsugorodás közvetlen tetején diffúz módon, mintha szét akarnám gyúrni az egészet.

Az alapos masszázs végére a tenyér vérbő lett, a kéznek mindenképp jól esett a heg-mobilizáció.

Ezt követte a tenyér fertőtlenítése, majd Cross tapelése. Mini crossokat választottam, ezekkel tudtam a legjobban befedni a heget. Nagyon sok hegkezelő módszert ismerek: hatóanyagot tartalmazót és hatóanyagmenteset. Meg kell mondjam, hogy a legsikeresebb az összes közül a rendszeres Cross tapelés heteken keresztül, havi 1x fotózva. És borzasztó kicsi a heti terápiás költsége, konkrétan nincs 1000.-/hét az anyagköltség ha a Cross tapet naponta kell cserélni (tenyér), de nincs 200.-/hét, ha más testrészen van.

Ide klikkelve lehet ilyen Crossokhoz jutni. Jó tudni, hogy a kézről hamar lejön a pancsolás, kézmosás miatt, tehát napi csere fog kelleni. Ami testrészt csak a napi tusolás ér, a Cross fent marad 1 hétig is.

Dupuyt

A crossokkal való borítás után bézs Move on! tape-pel ragasztottam. Más tapem is van, de a humán tapek közül ez a legrugalmasabb (és nekem most erre volt szükégem) és ez ragad a legerősebben (no erre meg most pláne szükség van). Ilyen tapet innen lehet beszerezni.

Végül megtanultunk egy igen egyszerű gyakorlatsort, amit otthon reggel és este végig kell csináljon.

Csupa lelkesedés… 3 hónap múlva kértem, hogy találkozzunk, addig minden nap önkezel, önragaszt… az eredményekről be fogok számolni.

Szeetném felhívni a Dupuytren betegséggel küzdők figyelmét, hogy van segítség! Ha műteni kell, műteni kell, de egy hatóanyagmentes mobilizálásra és heglazításra alapuló eljárás igenis nagy könnyebbséget hozhat, pláne ha a még nincs durva mértékű zsugorodás. És annak mindenki csak örülhet, ha a műtéti napig, ami bizonyára nem a diagnosztika után lesz azonnal, javul az állapot.

Quastné Rigó Katalin

Oriolus-Med

 

 

 

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*