Hogy ragadjon a tapasz…

on

A Kinesiotape (kineziológiai tapasz) használata a mozgásszervi akut és krónikus panaszokban hihetetlen erős, felfele emelkedő ívet ír le az utóbbi 5 évben. Sokan tanulnak meg tapelni és egyre többen csinálják egyre jobban azt, segítve végtelen sok sportolót és nem sportolót. Van viszont néhány alapvető dolog, amire oda KELL figyelni, különben hiába a jó anatómiai ismeret, hiába a jó kivitelezési technika, a tape le fog jönni és mind páciens, mind terapeuta csalódottá válik és talán jogtalanul szidja a vásárolt tapet.

Jómagam sokezer (úgy becslem minimum 6000) kezelésen vagyok túl, el kell mondjam, hogy minden alábbi pontot betartok. Így eddig 3 „allergiával” találkoztam, melyről kiderült utólag, hogy nem az volt és eddig 2x kellett garanciában ragasszak… ez elenyésző „sikertelenség” a nagyon sok sikeres kezelés mellé.
Nézzük tehát mit kell betartani és figyelembe venni, ha jó minőségű munkát akarunk kiadni a kezünkből.

1. A bőrt ragasztás előtt le kell tisztítani. Ha megoldható, a bő vizes, szappanos lemosás, majd a papírtörlős (!!) szárazra törlés megfelelő lehet, de én csak magán célokra javaslom. Ha már mást ragasztunk, az legyen alkoholos törlőkendő vagy alkoholos spray, ami nem tartalmaz semmit a világon, csak az alkohol-oldaltot, így illatanyag, színanyag és egyéb irritáció sem alakulhat ki. Hagyjuk utána megszáradni a bőrt.

2. A bőrt ragasztás előtt szőrteleníteni kell, különben a tape nem ragad jól és nem a bőrrel dolgozik, hanem a szőrrel, ami kellemetlen viseletet eredményez és eltávolításkor nagyon fog fájni.

3. Ragasztás előtt a tape végeit le kell kerekíteni. Nem is hinnénk, milyen ügyesen fel tudja szedni a ruha a tapaszt, na meg éjjel az ágynemű. A görbület legyen teljes, sehol ne maradjon apró kis szöglet. Éjjel, ha lehetséges, a tapelt területre húzzunk testhezálló ruhadarabot.

4. A tapasz ragasztós felét soha ne fogjuk meg kézzel. Ahhoz, hogy egyáltalán tudjunk vele dolgozni, maximum egy ujjbegynyi felszínen fogjuk meg, ennél többet ne érintkezzünk vele. A tape így leszedné az ujjunkról a zsírt és a szennyeződéseket és a pácienshez már nem ragadna.

5. Felhelyezés után a tapet rá kell alaposan dörzsölni a kezeltünkre. Egy szalagdarabonként 20 másodperc aktív melengetés, simogatás, dörzsölgetés. Az akril hőre aktiválódó ragasztó. Ha ez elmarad, a tape soha nem fog ráragadni páceinsünkre és a tapasz az első tusoláskor minden ragadóerejét el is veszíti. Ne papírjal karmolásszuk, tenyerünkkel dörzsöljük rá. Figyeljünk arra, hogy közben le kapjuk a tapet azonnal.

6. A végpontok mindig feszítés nélkül kerüljenek fel a bőrre.

7. A ragasztóanyag igazán erősen 20 perc múlva fog kötni. Intenzív igénybevétel előtt tehát hagyjunk egy órát a tape-nek: sportolónkat pályára lépés előtt 1 órával már ragasszuk meg.

8. Izzadt, kimelegedett, vizes, olajos, krémes bőrre a tape nem ragad. Ha páciensünk ilyen-olyan kencékkel kenegeti fájó tagjait, azt a kezelés előtti napon már hagyja is abba, a bőrből kioldódó kencék letolják a tapet 1 óra múlva.

9. A ragadás optimailzálásához használjunk ragadást elősegítő sprayt (Mueller spray az Oriolus-Med webshopjából, az egész országban onnan a legolcsóbb), de mindig csak a végpontok alá! A sprayt a bőrre fújjuk, s csak egy egész keveset. Utána 10 mp alatt hagyjuk megszáradni és jöhet a tapasz. Csecsemőket, nyakat, lágyékot, arcot, mellet véletlen se sprayzzünk.

10. Hiába a száraz bőr és a jó ragadás, a tapaszt hetente egyszer le kell cserélni.

És miután jól előkészültünk, már csak jól kell ragasztani 🙂 Ezt pedig nem lehet youtube-ról és facebook fotókról megtanulni. Aki felelősen szeretne egy másik emberhez tape-pel hozzányúlni, az képzéseken kell megtanulja ezt. Ajánlom államilag elsimert, pontszerző tanfolyamainkat.

Sok-sok sikerélményt kívánok a Kinesiotapelésekhez!

Quastné Rigó Katalin

Oriolus-Med ügyvezető, intézményvezető

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*