14 éves lány 4 éves térdpanasza

on

Egy igazi kálvária… 40 percen keresztül csak a leleteket olvastam, melyek precíz rendben követték egymást. Példába illő negyed és fél éves kontrollok, katonás rendben rajta: „Ellátást nem igényel“. S egymás után helyezve a puzzle darabjait ott a romló állapot és az újabb panaszok.

10 évek kislány, hirtelen, ismert ok nélkül megjelent bal térd duzzanat – jó zsemlényi- és fájdalom. Én már 14 évesen találkoztam vele.

Azonnal orvos: kapott NSAID-t (nem szteroid gyulladáscsökkentő) és porcerősítőt. Diagnózis nem volt. Szalagok oké, meniscus oké, izomerők és nyújtási tesztek oké, megvizsgálták, megnyomkodták, megtekergették, nyújtogatták. Felmentették a tesi alól és megkérték ne terhelje. Eleve sokat ült, most már aztán pláne.

Ezt követően újabb kontroll, majd újabb és újabb. Mindig leírták, hogy már újabb panasz is van: idővel már fájt a másik térd is, majd az azonos oldali boka és kialakult egy lúdtalp és egy másik oldali lágyéki fájdalom. Lelet végén: „ellátást nem igényel, torna alól felmentve, ne mozogjon“.

Előbb leírták: chronicus juvenilis arthritis (régóta fennálló fiatalkori ízületi gyulladás), majd synovitis (ízületi folyadék gyulladása), majd chondromalatia patellae gyanú (a térdkalács hátsó felszíne felpuhul), majd már diagnózisban is leírják ugyanezt. Ezt követően MRI 2x is fél éven belül, leírták előbb hogy a synovialis hártya már 6mm-re vastagodott (ellátást nem igényel, sport és tesi tilos), majd leírták, hogy már kialakult egy 10mm-es ganglion vagy cysta az ízületben). És továbbra is: ellátást nem igényel.

A gyerek 4 év elteltével került hozzám. Járni csak fájva tud, ellentétes oldalra terhel, ami miatt ott is fáj, izmok erősen gyengültek, nyújtási tesztek 20-30%-osan kivitelezhetők, térdben erős fájdalom, térdhajlatban forróság. 4 éves, kontrollról kontrollra romló panasz………. ami ellátást nem igényelt….

Úgy gondoltam kezdjük madártávlatból: környéki izmok nyújtásai… nagyon feszesek, rövidültek, összeálltak, összragadtak, tapadtak, alig szétválaszthatók. Izomerő alig. Kapott egyelőre combfeszítő és combhajlító lazítókat és a 4 éve panaszos térdére egy patella kiemelőt. Átjárattuk lassan, majd gyorsan. Egészen tempósan, de nem futva. A gyerek felragyogott… nem fája a térde…. az apja majdnem sírt, évek óta nem látta így menni a gyereket…

20160802_164927

Therapia: kinesiotape lazító technikák és kímélő ízületi térdkalács kiemelés a térdkalács körül, nyújtások, SMR, izomerő építés: gyógytorna.

Az istenített doktornőhöz, aki 4 éven át felírta hogy nem kell csinálni semmit, de meg ne mozduljon, többet nem mennek.

Quastné Rigó Katalin – Oriolus-Med

Budapest 6., Bajnok u. 13.

Rendelek: kedd és péntek 10-18h

Tel.: 20/3192539

 

Ein Kommentar auch kommentieren

  1. Harmath Katalin sagt:

    Zseniális vagy Kata!! Olyan sokat tanulok ezekből a magas szakmaisággal megírt esetekből!! Köszönöm neked ! Harmath Kata

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

*