Kinesio® Taping – titkok a kulisszák mögül

1979-re egy japán orvos, Dr. Kenzo Kase kidolgozta a Kinesio® Taping Method-ot, tehát a kinesiotapelés eljárást magát. Mindezt a japán Nitto Denko Corp. nevű céggel a háta mögött tette. Ez a cég hozta létre az első valódi kinesiotapet, ami tehát nem más, mint egy pamut, hosszában nyújtható szalag, amit akril ragasztóval rögzítünk a bőrre, hogy a páciens mozgásszervi panaszait enyhítsük vele.

Dr.Kase_Assess
Dr. Kenzo Kase

A tapelés futótűzként terjedt szét a világon, hazánkban is megjelent nem sokkal több, mint 15 éve, de csendesen lappangott néhány kórház kezelőszobájában, nem-igen lehetett róla hallani. A tapet a világon elsőként, hatalmas betegszámon, stroke utáni rehabilitációban alkalmazták, onnan terjedt át a profi sportra, és végül pár éve a hétköznapi emberek számára is elérhető – ennek sokszor örülünk, sokszor nagyon nem – ugyanis akárhol meg lehet venni, nem vényköteles, holott orvostechnikai eszköz (nem gyógyászati segédeszköz!), ajánlja boldog-boldogtalan, a jelszó a fájdalomcsillapító tapasz, amit odaragasztasz és majd nem fáj… egy tanult terapeutának ettől a hátán áll a szőr.
Ma egy nyugat-európai mozgásterápiás rendelőnek mindennapi része a tapehasználat, idehaza ez a tendencia most van emelkedőben.

Érdemes tudni, hogy Kinesio® Tape és Kinesio® Tape Methode csak egy van, az azt szabadalmaztató orvosé – habár sokan így hívják a tape-üket, az jogilag nem helyes, sőt nagyon is helytelen. A helyes használat a kinesiology-tape és a kinesiology-tapelés, ha nem Kenzo saját tape-jével csináljuk azt. Lehet magyarítani: kineziológiai tapelés, szalagragasztás.

Az Olimpiáknak köszönhetően a tape berobbant az életünkbe. Sokan igyekeznek erre a vonatra felpattanni – már mindenhol kaphatunk tapet és mindenki próbálja tanítani. Hihetetlen sok kereskedő nem teljesíti a minimális feltételeket, az un. oktatókról nem is beszélve. Isten óvjon mindenkit a kóklerektől!

Honnan tudjuk, hogy jó helyröl vesszük a tapet? Nem jönnek azzal a dumával, hogy “ragassza fel, nem fog utána fájni” és meg tudják mutatni a forgalombahozatali engedélyt a boltban – a kiskereskedő köteles magáná tartani, a nagykertől kapja meg az első beszállításkor! Már ha van…

 
Iskola? A szóbeli ajánlás úgy gondolom jó omen, mégis jó utánakérdezni az intézménynek – jogszerűen tanít-e egyáltalán? Van-e jogosultsága felnőttoktatásra és tanúsítvány kiállításra? Ezekre az igényes hallgató kérdezzen rá jelentkezésekor.

Amint írtam, a I. kategóriás tape orvostechnikai eszköz, melyet így az EU-szinten érvényes „Council Directive 93/42/EEC on medical devices (MDD)“ rendelet szabályozza. Ha ezen előírásokat valaki megnézi, megdöbben, hogy Magyaroroszágon kevesebb, mint 5 tape teljesíti az elöírásokat, ami a felhsználó biztonságát szavatolnák. Nemcsak a tape szabályozott, hanem az értékesítése. Sokszáz sebből vérzik a magyar tape-piac.
Időközben a magyar tape-piac olyan kaotikussá vált (több, mint 20 márkanév kapható bő 16 színben), hogy ember legyen a talpán, aki csípőböl jól tud választani. A piaci zaj hatalmas, itt egy akció, ott egy 10-es csomag, amott egy kupon, vedd a tapet, ragaszd, gyerünk, hajrá, csak vásárolj !!!
Mégis mik azok, amiket figyelembe vegyünk, ha tapet akarunk venni? Hol találjuk meg a különbséget a minőségi és a minőségen aluli tapek között?

Backing paper
Hordozópapír a tape hátulján

Miből áll egy tape?
1.    Pamutból
2.    Hosszában beleszőtt elasztánból (a spandex szinonímája)
3.    Hőre aktíválódó akrilragasztóból
4.    Hordozó hengerből (erre tekerik fel a tapaszt)
5.    Hordozópapírból (ez a tape hátulján a papír, amire ráragad)
6.    Zárómatricából, ami a tapet a végén önmagához hozzáragasztja, hogy az ne oldódjon le

White Spool
Hordozó henger a tape-ben

7.    Zsugorított műanyag bevonattal közvetlenül a tapen
8.    Használati útmutatóból
9.    Csomagolásból (kartondoboz vagy műanyag ház)

Ahhoz, hogy valaki tapet állíthasson elő, hatalmas géppark és egy sor engedély kell. Ez igen költséges… épp ezért a Föld nevű bolygón alig néhány cég van, akik tapet állítanak elő. Európában egy sincs, Kínában, D-Kóreában, Japánban és az USA-ban gyártanak tapet. Európába több országon (nagyker, lerakat, európai raktárak) keresztül érkezik a tape. Európai cég tehát gyártathat tapet, de bizonyosan maga nem gyárt. Jó

marketing a ma hallható “angol tape”, “olasz tape”, stb… ilyen nincs. Ők a megrendelők, a gyártók peidg kicsik, sötét a hajuk, csíkszemük van és sok rizst esznek.

Front_zoom
Zárómatrica a tape végén

A világ sokszázmillió évente elfogyó tapejét kevesebb, mint 10 cég gyártja (tape-dobozon lásd a kis gyárkémény alakú ikon mögötti cég név), amiből csak 1 nem ázsiai. Ez tehát olyan, mint az originális és a generikus gyógyszer: ugyanaz a tape jön le a szalagról, csak XY európai megrendelőnek mást nyomnak a dobozra és a hengerre, a zárómatricára és hordozópapírra, a ZW cégnek megint mást.

 

De dettó ugyanazon szalagokról jönnek le a dobozok. Csak este átkattintják a számítógépet, hogy most más logót kell rányomni. Az összes nagy (és kicsi) márkanévről pontosan tudja egy szakavatott, hogy melyik gyár készíti azt. A magyar piacra jövő tapek kevesebb, mint 5 gyárból származnak. Tehát az a rengeteg tape, ami kapható minden sarkon, azok majdnem teljesen ugyanazok, más dobozban. Szerencsére csak majdnem: a minőségi szakadék egyik-másik között hatalmas.

DSC_0648_zoom
Gyártó a német vállalt: Quintus-Med Ltd, a termék Kínában készült

Akril-gyártók a világon: 5 van belőlük. Tehát megveszed a több, mint 20-féle Magyarországon kapható tapet,

 

DSC_0651_zoom
Itt a gyártó nem szerepel, hanem fent a nagyker olvasható, lent a tape-ért Németországban felelős jogi személy

igen nagy az esély rá, hogy abszolút ugyanaz a ragasztó ér hozzád, pláne, hogy nincs minden ragasztó jelen a magyar piacon. Van német ragasztó, meg japán és kínai. A japán és a német jól ragad, a kínai csapnivaló, kb 20 perc múlva a hullámocskák eleresztik a bőrt és a tape áll a levegőben. A német ragasztót pl. az gyártja, aki mosogatógép tablettát is meg mosogatószert is, őscég, nagy névvel, ott van a kis falu éjjel-nappalijában is. Őt szeretjük. A képet fűszerezi az az adalék, hogy azért, mert egy tapen „Made in China“ van (lásd a fenti képen, még egyáltalán nem biztos, hogy kínai! A fent fotózott tape példának okáért japán pamutból van német ragasztóval. Ezért szeretjük annyira!

Mi a helyzet a pamuttal? Az az igazság, hogy alig van benne különbség, a tape-anyagában nem fogunk találni, a szövés sűrűségében lesz különbség. Az olcsó gyártók tape-jei ritka szövésűek, széthúzás nélkül is átlátni rajtuk, kinyújtva a tape pedig mint egy szita. Hogy egy tape-gyár milyen pamutot használ, az egytől függ: mely pamut gyártó adja a jobb árat.

Effektivitás szempontjából a hordozó henger, a záró matrica és a zsugorműanyag a tape körül lényegtelenek. Látszik tehát, hogy a “nagy” változatosságot adó pont a tape-ben a ragasztó. Ettől függ a ragadás ereje és az irritáció mértéke. Általában kimondható, hogy a rettentő erővel ragadó tapek erősebben irritálhatnak is, hisz a ragadá az kémia a bőrrel. Épp ezért a lovas tapeket emberre nem is szabad ragasztani, mert az egyeseknél már bőrrel fog lejönni, ilyet pedig nem kockáztathatunk.

A tape ragadóereje attól is függ, milyen minőségű benne a spandex (elasztán). Minél ruganyosabb, annál jobban ragad a tape, hisz a tape annál jobban mozog velünk. Mindén ridegebb, annál rosszabbul mozog velünk, le fog válni, lemozogjuk.
Ezen felül pedig figyelnünk kell a szőrtelenítésre, a bőr fertőtlenítésére, a bőr szárítására, majd hogy kezünkkel ne fogdossuk össze a tape, amit az illetőre ragasztunk, majd hogy a tapet ne szedjük vissza és ragasszuk újra… és fontos jól ragasztani, nem túlhúzva (ha kell egyáltalán húzni), mert adott esetben ezért fog leválni róla a tape, nem azért, mert rossz lenne a minősége. És a páciens bizony vigyázzon a tape-jére! Gyors tusolás, nem szoros ruházat, s jó vékony, testhez álló ruhában aludni azon testrészen, ahol épp tapet visel. A tapet át kell alposan dörzsölni (20 mp), ahol felragasztottuk. Edzés előtt pedig 1 órával fel kell helyezni. Csak ha így teszünk, panaszkodhatunk jogosan, hogy a tape nem ragad jól. Ha így tettünk és a tape nem ragad, akkor olyat nem szabad többet venni. A tape megfő 25 fok fölött (kocsiban hagyva nyáron, ablak mögött hagyva, otthon a teraszon hagyva a napon, stb…) és megfagy 0 fok alatt – így egyáltalán nem fog ragadni!

Összefoglalva:

  • a legfontosabb a ragasztó minősége, majd a pamut minősége és az elasztán ruganyossága. Vásárláskor kérdezzük ki az eladót, legalább legyen fogalma ezekről a dolgokról. Ilyen kiszolgálásban ne reménykedjünk a helyben sütött péksütiktől illatozó diszkont áruházakban, de a drogériákban se – hacsak nem tanult tape-terapeuta az eladó
  • próbálkozzunk a tapekkel, de ne higgyük, hogy ahány tape, annyi gyártó, mert nagyon nem

A jól ragadó tapelésről itt lehet olvasni.
Itt arról, hogy nyáron se jöjjön le a tape.
Ami pedig nekem bevált (no, nem másért tartom és használom pont ezt…) itt található.

Sok-sok sikert és örömet a tapelésben, aki nem tud, az tanulja meg egy sokat ajánlott iskolában.

 

Quastné Rigó Katalin – Oriolus-Med

Budapest 6., Bajnok u. 13.

Rendelek: kedd és péntek 10-18h

Tel.: 20/3192539

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*